Xinhua

Aantal besmettingen in China mogelijk vier keer hoger dan officieel gemeld, aldus onderzoekers uit Hongkong

Uit een studie gepubliceerd in het medische magazine The Lancet zou blijken dat het aantal besmettingen tijdens de eerste golf in China in februari veel hoger zou liggen als een latere definitie van besmetting gehanteerd wordt. China zegt dan weer dat er een week lang niemand in het land nog overleden is aan de ziekte. 

Officieel zijn er in China 83.000 mensen besmet geraakt met het coronavirus. Dat zijn officiële cijfers meegedeeld door de overheid in Peking en internationaal is er nogal wat wantrouwen over. 

Uit een studie van onderzoekers van de Universiteit van Hongkong zou nu blijken dat het aantal besmettingen in China fors onderschat zou kunnen zijn. De studie is gepubliceerd in het medische tijdschrift "The Lancet" en is gebaseerd op officiële cijfers vanuit China en van een gemeenschappelijke missie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en China. 

Vorige week is het aantal officiële overlijdens in de stad Wuhan met 50 procent opgetrokken

Het onderzoek richt zich op het aantal besmettingen tijdens de eerste golf van december vorig jaar tot 20 februari van dit jaar. In die periode werden er 55.000 besmettingen vastgesteld in China. Wel zijn de criteria voor die gevallen intussen zeven keer gewijzigd. Als de vijfde definitie van besmetting met terugwerkende kracht tot 20 februari zou gehanteerd worden, zou het aantal besmettingen in feite op 232.000 hebben gelegen, een pak meer dus, aldus de onderzoekers in Hongkong.

Dat zou dan verklaren waarom hardnekkige berichten blijven komen dat het aantal doden in China in de realiteit veel hoger ligt dan officieel toegegeven. Vorige week is het aantal officiële overlijdens in de stad Wuhan -waar het virus is uitgebroken- inderdaad met 50 procent opgetrokken, maar volgens critici is ook dat nog te weinig. In Wuhan alleen zouden er 8.500 crematie-urnen opgevraagd zijn terwijl er officieel 3.869 doden vielen. 

Officieel geen dode meer in een week in China

Daarbij moet wel worden toegegeven dat ook andere landen de criteria van besmetting in de loop van de voorbije maanden gewijzigd hebben. Die cijfers geven overigens ook enkel het aantal aan waarvan we getest hebben dat die inderdaad besmet zijn. Het werkelijke aantal zal wellicht overal hoger liggen dan officieel. (Lees verder onder de foto).

Een vrouw tijdens een herdenking voor de slachtoffers in China.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Het erg hoge verschil tussen de Chinese cijfers en die van de onderzoekers uit Hongkong is echter wel opvallend. Critici zullen dan weer zeggen dat Peking de cijfers ombuigt om te bewijzen dat het regime de strijd tegen het virus gewonnen heeft en zich op die manier als een model voor de rest van de wereld wil presenteren. 

China kampt echter nog wel met nieuwe gevallen, maar volgens Peking zijn dat vooral ingevoerde ziektegevallen van Chinese burgers die uit Europa of Rusland terugkeren. In het noordoosten van China zijn er inderdaad vooral opnieuw besmettingen in de buurt van de grens met Rusland, onder meer in de industriestad Harbin. 

Wel zou er voor het eerst sinds de uitbraak van het coronavirus geen enkele doden meer gevallen zijn in China in een week tijd. Als dat klopt, is dat hoopvol, ook voor de rest van de wereld.

China wil meer betalen voor de WHO

China is overigens bereid om 30 miljoen dollar extra te betalen aan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Die had onlangs om 1 miljard dollar extra vrijwillige bijdragen van de lidstaten gevraagd om de coronacrisis te kunnen aanpakken. De extra Chinese bijdrage komt op een ogenblik dat VS-president Donald Trump de bijdrage van zijn land aan de WHO wil opschorten omdat die organisatie volgens hem te veel onder Chinese invloed staat. Omdat de VS met bijna 20 procent van de bijdragen de grootste donor is aan de WHO, heeft dat uiteraard gevolgen.

De WHO heeft twee vormen van inkomsten. Enerzijds zijn er de bijdragen van de lidstaten op basis van bevolking en rijkdom en anderzijds vrijwilige bijdragen van die staten, privépersonen of stichtingen. De VS is de grootste donor met 257 miljoen dollar verplichte bijdragen en nog eens 656 miljoen dollar vrijwillige bijdragen in de periode 2018-2019. De tweede donor is de Bill and Melinda Gates Foundation (van Microsoft). China droeg in die periode 76 miljoen dollar verplichte fondsen bij en weinig vrijwillige bijdragen. Daar zou dus nu 30 miljoen dollar extra vanuit China bijkomen.

Een overzicht van de bijdragen aan de WHO vindt u in deze samenvatting van de Amerikaanse publieke omroep NPR.

Meest gelezen