Videospeler inladen...

Ramadan dit jaar uitzonderlijk niet met grote familiediners maar wel met voedselpakketten voor wie het nodig heeft

Vanavond begint de ramadan, de heilige vastenmaand voor de moslims. De ramadan is ook een periode waarin samenkomen met familie en vrienden centraal staat, maar dat zal door het coronavirus dit jaar niet kunnen. Volgens islamleraar Bahattin Koçak uit Beringen, hoeft de de ramadan daarom dit jaar niet minder te zijn. Hij ziet juist nieuwe mogelijkheden, met meer tijd voor elkaar en voor bezinning. I

Morgenochtend beginnen de moslims aan de ramadan en zullen ze overdag vasten. Als de zon onder is,  wordt de vasten normaal gezien gebroken door lekker te eten met familie en vrienden. Maar door de coronacrisis zal dat dit jaar anders verlopen, want de moskeeën zijn dicht en samenkomen mag niet. “Ik hoop dat we de ramadan toch zullen vieren met gezond verstand", zegt islamleraar Bahattin Koçak uit Beringen. "Hopelijk houdt iedereen zich aan de coronaregels, want de ramadan draait ook rond gezondheid, dat wil zeggen; je lichaam zuiveren door te vasten. Dan moet je ook geen risico gaan lopen door toch samen te komen. ”

Bange mensen

Samen eten met familie of vrienden mag dus niet. Moslims zullen dus 's avonds de vasten moeten breken met hun eigen gezin. Mehmet Demir heeft een supermarkt en een halal vleeszaak in de Vennestraat in Genk. Hij weet niet wat of het druk zal worden in zijn winkel nu de omstandigheden van de ramadan zo anders zijn. “Normaal gezien zijn dit wel hele drukke dagen", zegt hij, "maar nu is het afwachten. Iedereen moet wel eten hé, of je dat nu bij vrienden of familie doet, of thuis bij je gezin."

De lockdown heeft spirituele en sociale voordelen voor de ramadan

Mehmet Demir

Demir merkt ook dat er in zijn winkel heel veel wordt gepraat over de coronamaatregelen en over de aangepaste ramadan. “Mensen hebben het er moeilijk mee. Ze vragen zich af hoe de ramadan dit jaar zal verlopen. Gelukkig bekijken de meesten het positief, want de lockdown heeft ook spirituele en sociale voordelen. We moeten niet koken voor grote groepen , hebben daardoor meer tijd voor ons gezin, kunnen meer praten met elkaar, meer bezinnen en meer tijd besteden aan goede doelen. Want ramadan is meer dan vasten.”

Tijdens de ramadan moeten moslims ook extra solidair zijn met anderen. Dat gebeurt nu op een andere manier en niet door vrienden uit te nodigen voor het avondeten bijvoorbeeld. “We gaan bijvoorbeeld collectes doen en voedselpakketten bezorgen aan weeshuizen", zegt Bahattin Koçak. "Normaal gezien zouden we ook veel geld uitgeven aan grote diners met familie en vrienden maar nu kunnen we dat geld schenken aan mensen die het echt nodig hebben."

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen