Pexels

Basisschool ‘t Laantje in Alken maakt alles klaar om opnieuw les te geven

Als de Nationale Veiligheidsraad morgen beslist dat de scholen opnieuw openen op vrijdag 15 mei, dan is het alle hens aan dek voor de leerkrachten. In de basisschool ‘t Laantje in Alken beginnen ze toch al met de voorbereidingen, want les geven in een klas is niet zo simpel als je een veilige afstand wil houden. 

In de klas van het eerste leerjaar van juffrouw Jolieke zitten normaal gezien 24 leerlingen om te leren lezen en schrijven. Met de nieuwe maatregelen mogen er maximaal 10 leerlingen in hetzelfde lokaal zitten. Jolieke Raison: “Da’s geen enkel probleem, want we gaan de klas opsplitsen. We denken eraan om de kinderen halftijds les te geven, waardoor een groep van 12 in de voormiddag komt en de andere 12 in de namiddag. Die 12 leerlingen worden dan nog eens verspreid over 2 klaslokalen.” Om aan elk van de 6 leerlingen die dan overblijven les te geven, wordt een coteacher ingeschakeld. Dat is een leerkracht die in de klassen bijspringt om te helpen bij oefeningen of als een leerling het wat moeilijk heeft. Nu wordt die coteacher een volwaardige leerkracht.

Hoofdvakken

Juf Jolieke is erg enthousiast om opnieuw les te kunnen geven. “Dat lesgeven op afstand ging ook wel goed. Ik nam een filmpje op en stuurde dat naar de kinderen”, vertelt ze. “Iedereen heeft goed meegewerkt en heeft gelukkig niet te veel achterstand opgelopen. Maar fysiek lesgeven is altijd wel aangenamer.” Eerst worden de hoofdvakken gegeven, want ondanks alle herhalingslessen moet er opnieuw nieuwe leerstof worden gegeven. 

Ik heb geen schrik om zelf besmet te worden in de klas, want in een supermarkt loop je zelfs meer risico
Juf Jolieke

Er bestaat gevaar op  nieuwe besmettingen, maar daar ligt juf Jolieke niet van wakker. “In de supermarkt loop je volgens mij meer risico op een besmetting. Maar de kans zit er wel altijd in natuurlijk”, zegt Jolieke Raison. “Maar we gaan met stoffen mondmaskers werken, hoewel die ook niet altijd handig zijn als de kinderen op de uitspraak moeten letten.” Bovendien is fysiek contact niet uit te sluiten. “Wat moet ik doen als een kind valt of als er hulp nodig is om een oefening uit te leggen, tja, dan moet ik wel dichterbij komen." Maar al bij al is de juf enthousiast om opnieuw te starten. “Ik kan niet wachten om opnieuw voor mijn leerlingen te staan.”

Pexels

Meest gelezen