Videospeler inladen...

Regeling rond onbelast bijverdienen vernietigd door Grondwettelijk Hof 

Vanaf volgend jaar zal u niet meer onbelast kunnen bijverdienen, althans niet volgens de huidige wettelijke regeling. De wet die dat sinds midden 2018 mogelijk maakte, is vernietigd door het Grondwettelijk Hof. Bevoegd federaal minister Maggie De Block (Open VLD) vindt dat het parlement of een nieuwe regering een oplossing moet uitwerken voor volgend jaar.

Sinds de zomer van 2018 kan wie werkt of gepensioneerd is, ruim 6.000 euro per jaar bijverdienen, zonder dat hij daarop belastingen of sociale bijdragen hoeft te betalen. Het gaat dan onder meer om klusjes bij een buurman of voor een vereniging, maar ook om bijklussen bij bijvoorbeeld Deliveroo. Prestaties in dat stelsel leiden ook niet tot de opbouw van sociale rechten. 

Maar verschillende beroepsorganisaties en vakbonden waren tegen de regeling naar het Grondwettelijk Hof gestapt. Dat Hof oordeelt nu dat er sprake is van discriminatie. Wie als werknemer of zelfstandige dezelfde activiteiten uitoefent, moet immers wel belastingen betalen en heeft sociale bescherming. Volgens het Grondwettelijk Hof is er geen "redelijke verantwoording" voor de verschillende behandeling. De huidige regeling van het onbelast bijverdienen zal wel nog tot eind dit jaar blijven bestaan.

Het onbelast bijverdienen is een van de maatregelen uit het zomerakkoord dat de regering-Michel in 2017 bereikte, net zoals de effectentaks en de cash-for-car-regeling die ook vernietigd werden door het Grondwetttelijk Hof. 

"Parlement of nieuwe regering moeten oplossing uitwerken"

Open VLD was de grote pleitbezorger van het onbelast bijverdienen. Het kabinet van federaal minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open VLD) is het arrest van het Grondwettelijk Hof "aan het onderzoeken".  "Voor 2021 zal een oplossing moeten worden uitgewerkt door het parlement of een nieuwe regering", aldus De Block.

Tijdens het eerste jaar van de regeling verdienden ruim 15.000 mensen in totaal 30,5 miljoen euro onbelast bij, vooral via het verenigingswerk. In het verenigingsleven profiteert vooral de sportsector van het statuut. Voormalig Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) noemt het "heel slecht nieuws voor de vele sportclubs" en hoopt op een nieuwe regeling voor de sportsector. CD&V-Kamerleden Steven Matheï en Nahima Lanjri vragen ook een "dringende oplossing" voor het verenigingswerk.

Minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD) laat weten dat de diensten via erkende deelplatformen (zoals Deliveroo) terugvallen op een regeling uit 2016. "Dat wil zeggen dat occasionele bijverdiensten in de deeleconomie via een erkend deelplatform vanaf 2021 onderworpen zullen zijn aan een belastingtarief van 10 procent. Op jaarbasis geldt een plafond van 5.390 euro aan het huidig indexcijfer. Het plafond zal in 2021 herberekend worden op basis van de dan geldende indexcijfers", aldus het kabinet van De Croo.

De vakbonden zijn tevreden dat de regeling over het onbelast bijklussen afgevoerd is. "De regering zal zich hier niet vanaf kunnen maken met cosmetische ingrepen, want deze regelgeving zit fundamenteel fout. We vragen ook dat de regering dringend met een oplossing komt voor het probleem dat zij door haar ongrondwettig beleid heeft veroorzaakt."

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen