Uitbater Leuvense brasserie wordt verpleger in coronatijden

De zaakvoerder van de Leuvense Brasserie Improvisio, Fabian Deckers, werkt sinds kort als hulpverlener in het psychiatrisch ziekenhuis in Bierbeek. "Door de coronacrisis moest ik mijn zaak sluiten, en in de hulpverlening hebben ze handen tekort."

Op 13 maart sloot Fabian Deckers zijn brasserie. "Toen werd gezegd dat een goeie ondernemer snel kon schakelen door bijvoorbeeld take away te organiseren. Maar waarom niet terug gaan werken in de zorg, dacht ik bij mezelf?" Ondertussen werkt Fabian een maand in het psychiatrisch ziekenhuis in Bierbeek. Hij heeft 24 jaar lang niet in de zorgsector gewerkt, maar hij heeft wel een diploma van algemeen en psychiatrisch verpleegkundige. "De technische kant van de verpleegkundige handelingen op spoed of intensieve schrikten mij wel af. Vandaar dat ik gaan solliciteren ben bij de psychiatrische instelling De Broeders Van Liefde in Bierbeek, St-Kamillus."  

Wat me opvalt is hoe zwaar de lockdown-maatregelen wegen op de bewoners

Voorlopig zijn er geen coronabesmettingen op de campus, vertelt Fabian. "Wat mij erg opvalt is dat de lockdown maatregelen zeer zwaar wegen op de bewoners. Ze mogen alleen nog gaan wandelen op het domein onder begeleiding, en geen bezoek ontvangen. De enige link met de buitenwereld zijn wij en de mediakanalen. Vanuit de directie worden allerlei activiteiten georganiseerd om zowel de bewoners als het personeel te motiveren en bezig te houden. Ze organiseren bijvoorbeeld activiteiten waarbij de bewoners taarten kunnen winnen."

Vergeten helden van de psychiatrie

En ook al is Fabian nu hulpverlener, de ondernemer in hem komt weer naar boven. "Mijn collega’s en de bewoners zijn de vergeten helden in de psychiatrie. Ik vond dat het personeel daarom ook eens mocht getrakteerd worden. Ik heb contact opgenomen met de drankenleverancier van mijn brasserie en die was bereid om gratis caloriearme limonades te leveren. De directie heeft deze gift met open armen aangenomen, en heeft zelfs een wedstrijd georganiseerd met de limonades. De afdeling van het ziekenhuis die de beste mocktail maakt met de limonade, wordt getracteerd op cava."

Met zijn verhaal hoopt Fabian dat de sector waar hij nu werkt ook eens in the picture wordt gezet. "Misschien brengt deze actie andere ondernemers op ideeën om ook andere psychiatrische ziekenhuizen in de bloemen te zetten. Want psychiatrie, dat ben jij en ik, en zij verdienen dat!"

Meest gelezen