Hoe de ramadan beleven in coronatijd: deze 5 richtlijnen kunnen zeker helpen

Vrijdag 24 april begint de ramadan, de traditionele vastenmaand van de moslims. Door de coronacrisis zullen de moslims die anders moeten beleven dan normaal. De moslimexecutieve en het Platform van Vlaamse Imams heeft een aantal richtlijnen opgesteld waaraan de moslims zich tijdens deze ramadan best houden. 

In normale omstandigheden beleven de moslims de ramadan vooral veel samen met familie en vrienden en gaan ze ook bijna dagelijks bidden in de moskee. Dat kan nu in deze coronacrisis niet en daarom hebben de imams samen met de moslimexecutieve een aantal richtlijnen opgesteld. De Gentse imam Khalid Benhaddou geeft wat meer uitleg bij die richtlijnen.

1. Ga niet naar de moskee

De erediensten zijn wegens het samenscholingsverbod verboden en dus zijn ook alle moskeeën dicht. "De vrijdagdienst blijft ook tijdens de ramadan opgeschort", zegt imam Benhaddou. "Maar ook alle Taraweeh-gebeden, die normaal 's nachts en 's ochtends tijdens de ramadan worden gebeden in de moskee, gaan nu niet door. We roepen op om die gebeden zo veel mogelijk thuis te doen. We gaan ook heel wat lezingen live streamen vanuit de moskee."

Lees verder onder de video.

Videospeler inladen...

2. De iftar kan alleen in gezinsverband

De iftar is het moment bij zonsondergang wanneer de moslims het vasten kunnen verbreken en dus een maaltijd kunnen nemen. Traditioneel gebeurt dat met familie en vrienden, maar dat kan nu tijdens de coronacrisis niet. De iftar kan dus alleen met het gezin. "Er werden ook veel iftar evenementen georganiseerd waar vaak ook niet- moslims bij aanschoven, maar die gaan dit jaar ook niet door", zegt Benhaddou. 

"Ook de iftars voor minder bedeelden gaan niet traditioneel kunnen doorgaan in de moskee. We hebben opgeroepen om die maaltijden thuis te leveren of te laten afhalen."

Lees verder onder de video.

Videospeler inladen...

3. Je wordt niet kwetsbaarder voor corona door te vasten

Er gaan heel wat berichten rond in de moslimwereld en op sociale media die waarschuwen dat je kwetsbaarder wordt voor het coronavirus wanneer je vast. Door niet te drinken bijvoorbeeld zouden je slijmvliezen uitdrogen en een besmetting vergemakkelijken. "We hebben met de wetenschappers samengezeten", zegt Benhaddou. "Die bevestigen ons dat er geen extra risico is op besmetting met het coronavirus door te vasten. Mensen die ziek zijn door het coronavirus en mensen die in de frontlinie staan in de strijd tegen het coronavirus en het zwaar hebben, zijn vrijgesteld van het vasten. Dat wordt dan gezien als een noodsituatie en dan is er altijd een vrijstelling mogelijk."

Lees verder onder de video.

Videospeler inladen...

4. Ga niet massaal tijdens piekmomenten naar bakker en slager

Voor de iftar-maaltijden die het vasten bij zonsonderang doorbreken, gaan moslims vaak extra inkopen doen bij de bakker en slager. Dat leidt vaak tot piekmomenten en die moeten we vermijden. "We hebben de handelaren opgeroepen om hun openingsuren te spreiden", zegt Benhaddou. "We vragen ook de moslims om zo veel mogeijk online te bestellen."

Lees verder onder de video.

Videospeler inladen...

5. Jongeren nemen best genoeg nachtrust

Ook voor leerlingen zijn er een aantal richtlijnen om op een goede manier mee te doen aan de ramadan. "We roepen de jongeren op om op tijd te gaan slapen", zegt Benhaddou. "We waarschuwen jongeren ook voor fake news over de ramadan op sociale media en roepen hen op meer uitleg te vragen aan experten of hun ouders. We raden ze ook aan om samen online te studeren en voldoende ontspanning te nemen tijdens de ramadan."

Videospeler inladen...

Meest gelezen