radio 2

Eentonige maar cruciale job in Limburg: brandwachter

De Limburgse natuurgebieden zijn kurkdroog. Code rood is van kracht, dat betekent dat er een groot risico is op brand. Wandelaars blijven best weg uit de bossen en 3 brandwachters houden vanuit de hoogte de volledige provincie in de gaten. Zodra ze rook zien, waarschuwen ze de brandweer.

De brandwachters zijn op post zodra het risico op brand groot is. Nu code rood van kracht is kijken ze de hele dag naar de horizon, op zoek naar rookpluimen. Brandwachter Marnix Ramaekers (niet de man op de foto) legt uit hoe dat werkt: “We kijken met 3 brandwachters op verschillende locaties naar de einder, zodra we rook zien bellen we met elkaar. Op basis van onze positie en inschatting kunnen we dan een denkbeeldige lijn trekken op de kaart. Op het snijpunt van onze 3 waarnemingen bevindt de brandhaard zich ongeveer. Die coördinaten geven we door aan de brandweer en die kan ter plaatse gaan controleren.”

Ver kijken

De drie brandwachters zijn voldoende om een groot deel van Limburg te controleren zegt Marnix: “Ik sta nu op de terril van Zolder en ik kan de bossen in Lommel zien en ik zie de terrils in het Genkse.”

Over zijn standplaats heeft hij alvast niet te klagen. “Ik zit niet in een brandtoren, ik kan hier rondjes wandelen op de terril. Dat maakt het minder eentonig dan uren te moeten blijven zitten op een kleine oppervlakte. Het is uiteindelijk eerder saai werk, maar het is wel cruciaal om snel een brand te spotten want een bosbrand kan heel snel heel groot worden.”

radio 2

Meest gelezen