Getty Images

Gouverneur Vlaams-Brabant: "Gemeenten moeten medische maskers voorbehouden voor zorgpersoneel"

Verschillende gemeenten en steden hebben de voorbije dagen beslist om mondmaskers aan te kopen voor hun inwoners. In een mail naar alle burgemeesters van Vlaams-Brabant roept gouverneur Lodewijk De Witte intussen op om de medische FFP2- en chirurgische maskers enkel uit te delen aan het zorgpersoneel. 

"Als u, als gemeentebestuur, een medisch FFP2- of ander chirurgisch masker in uw bezit heeft of de mogelijkheid ziet deze aan te kopen, dan vragen wij u uitdrukkelijk om contact op te nemen met de federale gezondheidsinspecteur en de bedeling van deze maskers in samenspraak met hem te doen. Het kan in geen geval de bedoeling zijn om deze uit te delen aan de inwoners, gelet op de schaarste die vandaag geldt", klinkt het in een mail die gouverneur Lodewijk De Witte rondstuurde. 

De kans is reëel dat we op sommige plaatsen een mondmasker zullen moeten dragen

Lodewijk De Witte, Gouverneur Vlaams-Brabant

Heel wat steden en gemeenten zijn intussen op zoek naar mondmaskers om uit te delen aan hun inwoners. En dat vindt de gouverneur een goed idee. "De kans is reëel dat we op sommige plaatsen een mondmasker zullen moeten dragen, al is het natuurlijk nog wachten op het advies van de Nationale Veiligheidsraad", zegt gouverneur De Witte. "Maar het is goed dat gemeenten nu al kijken op welke manier en via welke weg ze eventueel mondmaskers kunnen aanbieden aan hun inwoners." Intussen raakte  bekend dat onder andere Leuven en Halle mondmaskers voorzien voor elke inwoner boven de 12 jaar. 

Meest gelezen