Holebi's en transgenders in Limburg: "Door lockdown worden we minder geconfronteerd met pesterijen"

In het Regenbooghuis in Hasselt, het contacthuis voor de meeste holebi- en transgenderverenigingen in Limburg, zijn er sinds de start van de coronacrisis veel minder vragen om gesprekken en begeleiding. En dat is opmerkelijk omdat we in een tijd zitten dat heel veel mensen net wel een luisterend oor nodig hebben. 

Het is opvallend dat het aantal vragen om 1 op 1 gesprekken met medewerkers van het Limburgse Regenbooghuis is gedaald. Want de mogelijkheden om de medewerkers te bereiken, zijn de laatste weken net toegenomen.  Dat kan nog altijd via telefoon, mail, messenger en whatsapp. Sinds de coronalockdown zijn er ook babbelmomenten via Facebook en die hebben wel succes. "Mensen willen elkaar toch blijven ontmoeten op één of andere manier om hun bezorgdheden met elkaar te kunnen delen", zegt Manon van Engelen van het Regenbooghuis. "Normaal gezien kunnen ze elkaar treffen in ons café maar dat is nu dicht. De babbelsessies zijn blijkbaar een goed alternatief." 

"Mensen om wie we ons zorgen maakten, hebben we zelf gecontacteerd. Gelukkig gaat het goed met hen"

Manon van Engelen, Regenbooghuis Hasselt

"We hebben niet de indruk dat veel van onze regelmatige bezoekers, door de coronacrisis en de lockdown, meer problemen hebben", zegt Manon van Engelen. "Dat ze met vanalles worstelen of het mentaal moeilijk hebben bijvoorbeeld. Dat merken we toch niet aan de berichten die via mail en sociale media binnenkomen. Er waren wel mensen om wie we ons zorgen maakten. Die hebben we zelf gecontacteerd maar gelukkig gaat het goed met hen."

"Lockdown zorgt voor veiligheid voor holebi's en transgenders en maakt duidelijk dat normale leven voor hen heel pijnlijk is"

Manon van Engelen, Regenbooghuis Hasselt

"Sommige holebi's en transgenders zeggen dat ze de lockdown als heel veilig ervaren", gaat Manon van Engelen verder. "Ze zeggen dat ze geen last meer hebben van pesterijen nu ze niet meer naar hun werk moeten. En omdat ze veel minder buitenkomen, moeten ze ook geen starende of afwijzende blikken trotseren. Natuurlijk is dat pijnlijk om te horen want daaruit blijkt hoe hard het leven voor holebi's in normale omstandigheden is en met hoeveel tegenkanting en onbegrip ze te maken krijgen", besluit Vanengelen. 

Meest gelezen