archief Pexels

Huiswerkbegeleiding op afstand zorgt voor heel wat nieuwe mogelijkheden

Auxilia Limburg wil de begeleiding van leerlingen die moeilijk meekunnen op school, ook in de toekomst deels online blijven doen. Voor de uitbraak van de coronacrisis zat een vrijwilliger naast een kind om het te helpen met het huiswerk. Nu gebeurt alles online, en dat heeft extra voordelen.

Auxilia Limburg helpt zo’n 400 kinderen verspreid over de hele provincie. Dat zijn meestal kansarme kinderen, en vrijwilligers helpen hen dagelijks met hun huiswerk. Door de uitbraak van de coronacrisis schakelde ook Auxilia over op online hulp. Nu blijkt dat dat een aantal extra voordelen heeft. Wim Peeters van Auxilia Limburg: “Soms hebben we een tekort aan vrijwilligers in bepaalde gemeenten, terwijl op andere plaatsen er dan weer te veel zijn. Nu kunnen we dat beter spreiden. Een leerling uit Maaseik kan nu perfect begeleid worden door een  vrijwilliger uit Gingelom.”

Specialisaties

Er is nog een tweede voordeel. Nu kan er beter gekeken worden naar de noden van het kind. “Als een kind extra hulp nodig heeft bij Frans of wiskunde, dan kunnen we nu kijken welke vrijwilliger daar goed in is”, voegt Wim Peeters  toe. “Afstand is nu geen enkel probleem meer en we zullen zeker voor een stuk op deze manier in de toekomst blijven verder werken.”

Tablets

Kinderen die begeleid worden door Auxilia komen vaak uit een kansarm milieu. “Niet alle kinderen hebben een tablet of een computer”, vertelt Peeters. “Als de school er geen kan missen, proberen we zelf te helpen. We krijgen af en toe tablets en laptops van liefdadigheidsorganisaties en dat komt nu goed van pas.”

Meest gelezen