Huizen uit de late ijzertijd gevonden in Sint-Niklaas: “Dit is een vondst waar we veel uit kunnen leren”

In Nieuwkerken, bij Sint-Niklaas, zijn er Romeinse crematiegraven en sporen van vijf huizen uit de late ijzertijd gevonden. De ontdekking werd gedaan tijdens archeologisch onderzoek op de plaats waar het nieuwe gemeentepark moet komen. “We kunnen veel leren uit deze vondst”, klinkt het. “Er valt nog veel te leren over de overgang van het tijdperk van “de oude Belgen” naar dat van de Romeinen.”

In Nieuwkerken, bij Sint-Niklaas, komt binnenkort een nieuw gemeentepark dat bijna 5 voetbalvelden groot zal zijn. De werken zijn intussen begonnen, en tijdens het archeologisch onderzoek zijn er heel wat ontdekkingen gedaan. “We vonden Romeinse crematiegraven en sporen van vijf huizen uit de late ijzertijd”, vertelt archeoloog Bart Lauwers bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. 

Oude familie

De vijf huizen die gevonden zijn, komen waarschijnlijk van een familie die enige tijd in het Waasland geboerd hebben. “De mensen die hier woonden en werkten leefden op oude zandgronden”, gaat Lauwers verder. “Ze hadden het vaak moeilijk om voldoende te produceren om elk jaar door te komen. Bij slechte zomers moet het hier vaak op het randje van een hongersnood geweest zijn.”

“De gebouwen waren heel eenvoudige boerderijen”, zegt Lauwers nog. “Ze waren opgetrokken uit hout en hadden een rieten dak. Hier waren ook een aantal graanschuurtjes en afspanningen om de beesten te stallen. De mensen die hier woonden leefden van wat de grond en de beesten hen opbracht.” 

kasto80

Meest gelezen