STEPHANIE LECOCQ

Commotie over RIZIV-controle naar overtreding coronaregels in ziekenhuizen, "maar nodig om overtreders te sanctioneren"

Veel artsen en ziekenhuizen zijn niet te spreken over de inspecties van de overheid, om artsen op te sporen die de coronamaatregelen niet strikt opvolgen en toch niet-dringende ingrepen uitvoeren. Ziekenhuisdirecteur Marc Noppen van UZ Brussel zegt in "Terzake" dat de grote meerderheid van artsen die wel goed werk levert, gestraft wordt. Intensivist Geert Meyfroidt juicht de controle wel toe. "De ziekenhuizen zelf hebben strenge controle gevraagd. Als je daarmee wacht, is het kwaad geschied en is er een heel groot concurrentieel nadeel ontstaan voor ziekenhuizen die wel correct handelen", aldus Meyfroidt in "Terzake".

De controle van het RIZIV naar overtredingen op de coronamaatregelen voor artsen en ziekenhuizen worden niet overal op gejuich onthaald. Ziekenhuisdirecteur Marc Noppen van het UZ Brussel omschrijft de brief van het RIZIV met de vraag naar gedetailleerde informatie over alle behandelingen en consultaties "misplaatste intimidatie".

"In elke beroepsgroep heb je schurken en idioten die de regels aan hun laars lappen. Die ga je altijd hebben. Maar de grote meerderheid van de artsen heeft zich perfect gekweten van hun taak en is dat vertrouwen waard. Om die kleine groep te sanctioneren, gaat men een grote groep die het goed bedoelt en het goed doet mee in de boot trekken. Tactisch begrijp ik dat niet", zegt Marc Noppen in "Terzake".

Bekijk de reportage met Marc Noppen van UZ Brussel uit "Terzake" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Intensivist Geert Meyfroidt van het UZ Leuven volgt die redenering niet helemaal. "Ik spreek me niet uit over de toon en de timing van het schrijven, maar ik denk dat men in principe moeilijk iets tegen controle kan hebben. Het eigenaardige is dat er vanuit de ziekenhuizen zelf de vraag naar controle kwam", reageert Meyfroidt in "Terzake".

"Ik begrijp dat collega Noppen zegt dat het nu heel druk is met de coronacrisis is. Als men zegt dat men enkel de ziekenhuizen mag aanpakken die de regels overtreden, ja, die kan je alleen aanpakken door overal te controleren."

Volgens Meyfroidt zit er niets anders op dan nu te controleren, want als je met de controles wacht, dan is het kwaad geschied. "Als je er nog maanden mee wacht is er een heel groot concurrentieel nadeel ontstaan voor ziekenhuizen die wel correct handelen. Die worden daarvoor gestraft."

Meyfroidt zet ook de verdiensten van de medische sector in de verf. "We kunnen vandaag voor het eerst goed nieuws melden van de volledige ziekenhuissector. We zitten onder de duizend patiënten op de afdelingen intensieve zorg en wat ik nog belangrijker vind, de 10.000e coronapatiënt is vandaag genezen en ontslagen uit het ziekenhuis. Dat is een inspanning van alle ziekenhuizen samen. Daar mogen we best fier op zijn als land dat we dat gerealiseerd hebben. We mogen niet toelaten dat ziekenhuizen die zich niet aan de regels houden, daar voordeel uit halen."

Bekijk het gesprek met Geert Meyfroidt uit "Terzake" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Niet duidelijk bepaald wat nu een niet-essentiële en een essentiële ingreep is

"Wij zijn vooral bezorgd over de intimiderende ondertoon waarmee de controledienst van het RIZIV te werk gaat", zegt Bart Dehaes van BVAS, de Belgische vereniging van artsensyndicaten. "Zij gaan er eigenlijk van uit dat artsen en ziekenhuizen zomaar fraude plegen en op eigen initiatief niet-essentiële ingrepen zouden uitvoeren."

Het is duidelijk dat de inspecties van het RIZIV op een wel zeer koude steen vallen. Artsen en ziekenhuizen zouden door de inspectiedienst aangemaand worden om onmiddellijk alle informatie door te geven van de ingrepen die ze de voorbije maand hebben uitgevoerd. "En dat vormt een enorm grote administratieve belasting", stelt Dehaes. Een belasting die in deze coronacrisis niet welkom is.

"Bovendien is niet duidelijk bepaald wat nu een niet-essentiële en een essentiële ingreep is", vult Dehaes nog aan. De vaststelling dat mensen uit angst voor een mogelijke besmetting met het coronavirus minder snel naar de dokter of naar de spoedafdeling gaan, bleek eerder al. "Op die manier kunnen niet-essentiële ingrepen toch essentieel worden", besluit Dehaes.

Meest gelezen