Minder dan 1.000 coronapatiënten op intensieve zorg, viroloog Marc Van Ranst: "Pas midden mei beetje ruimte voor versoepeling"

De voorbije 24 uur zijn opnieuw 230 mensen overleden aan het coronavirus en er liggen nu minder dan 1.000 coronapatiënten op intensieve zorg. Dat is een mijlpaal volgens viroloog Marc Van Ranst, maar de epidemie is nog niet gedaan. "Een heel groot stuk moet nog komen." Uit onderzoek blijkt ook dat eind maart maar drie procent van de Belgen immuun was voor het coronavirus. We zitten dus nog ver van de zogenoemde groepsimmuniteit. In "Villa Politica" zei minister Philippe De Backer dat hij eerder wil inzetten op handmatig contactonderzoek, "een app is daar niet voor nodig." Herbekijk hier alle updates over de coronacrisis van donderdag 23 april.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Hieronder vindt u eerst de cijfers. Daaronder het belangrijkste nieuws dat we steeds bovenaan proberen te houden. Lees daaronder de laatste updates.

Cijfers wereldwijd

Cijfers België

aantal mensen in het ziekenhuis*

onder wie op intensieve zorg

totaal aantal mensen dat het ziekenhuis heeft verlaten

overleden

*aantal ziekenhuisbedden dat gisteren werd ingenomen door patiënten waarbij besmetting met coronavirus is vastgesteld.

Het aantal nieuwe opnames in de afgelopen 24 uur staat los van de totale toename van het aantal ziekenhuisopnames. In het totaal aantal zijn ontslagen en overlijdens al verrekend. Ook zijn de ziekenhuisrapportages niet elke dag hetzelfde.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Viroloog Marc Van Ranst: "Er gaat niet veel mogelijk zijn in één keer"

"We mogen de maatregelen vandaag of morgen nog niet versoepelen. We zijn aan het bekijken wat vanaf midden mei mogelijk zou zijn en we hebben die tijd nog nodig om de epidemie nog meer naar beneden te krijgen", zegt viroloog Marc Van Ranst in "Het Journaal".

"De epidemie is nog niet gedaan. Een heel groot stuk moet nog komen. We hebben een kleine ruimte en met die kleine ruimte kunnen we een aantal dingen doen. Hopelijk kunnen we daar heel veel mensen een plezier mee doen, maar er gaan ook heel veel mensen teleurgesteld zijn. De ruimte is te klein om alles gewoon open te zetten. Er gaat niet veel mogelijk zijn in één keer. Dat moet iedereen begrijpen."

Het is een mijlpaal dat het aantal mensen op intensieve zorg onder de 1.000 is gezakt, maar volgens Van Ranst betekent dat niet dat we nu al terug kunnen gaan naar ons leven zoals voorheen. Het blijft ook heel belangrijk om thuis te blijven als je symptomen vertoont. 

Videospeler inladen...

230 mensen gestorven, minder dan 1.000 patiënten op intensieve zorg

De nieuwe coronacijfers voor ons land zijn gepubliceerd. Dit zijn de belangrijkste conclusies:

·         Er zijn opnieuw 230 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus in ons land. Van die groep zijn 134 mensen gestorven in de woonzorgcentra en 93 in de ziekenhuizen. 

·         Het totale aantal overlijdens staat daarmee op 6.490. Iets meer dan de helft van de overlijdens is gerapporteerd in de woonzorgcentra.

-    De voorbije 24 uur werden 908 nieuwe besmettingen geregistreerd. Het totaal ligt daarmee op 42.797.

·         De voorbije 24 uur waren er 211 nieuwe ziekenhuisopnames. Er liggen nu 4.527 coronapatiënten in het ziekenhuis, 231 minder dan gisteren. De piek voor de ziekenhuizen lag op 6 april: toen telden die maar liefst 6.012 coronapatiënten. 

·         Alles samen liggen er nu 993 patiënten op intensieve zorg.

·         In de voorbije 24 uur mochten 367 mensen het ziekenhuis verlaten. Sinds 15 maart zijn er in totaal 9.800 coronapatiënten ontslagen uit het ziekenhuis.

Herbekijk hieronder de persconferentie:

Vlaams minister van Justitie Demir doet oproep: "Breek de stilte over huiselijk geweld en weet dat er hulpverlening is"

Het aantal meldingen van huiselijk geweld is sinds de lockdown verviervoudigd. De laatste weken krijgt de hulplijn 1712 bijna elke dag vijftig oproepen. "Het psychische, het verbale en ook het fysieke geweld is toegenomen bij gezinnen. In Limburg hebben we een akkoord gesloten met een hotelketen om slachtoffers van huiselijk geweld op te vangen omdat we extra capaciteit nodig hadden. Vandaar ook mijn oproep. Breek de stilte over huiselijk geweld en weet dat er hulpverlening is", aldus minister van Justitie Zuhal Demir (N-VA) in "Vandaag".

Lees het artikel hieronder:

Lockdown heeft grote gevolgen voor de filmwereld

Net als zoveel sectoren ligt ook de filmwereld voor een groot deel stil. Want al die mensen samen op een set, dat kan en mag nu niet. Maar achter de schermen wordt er wel nog hard doorgewerkt, door film- en televisiemakers die hun opnames net voor de lockdown afgewerkt hadden en die nu aan de zogenoemde postproductie bezig zijn. Zoals de jonge regisseur Wannes Destoop, die bezig is met de nieuwe Canvas-reeks "Albatros".

Videospeler inladen...

Ook Turkije meldt meer dan 100.000 coronabesmettingen

Turkije is wereldwijd het zevende land geworden dat meer dan 100.000 coronabesmettingen heeft gemeld. De Turkse autoriteiten hebben inmiddels bij 101.790 mensen vastgesteld dat ze besmet zijn met het virus.

Het dodental steeg vandaagnaar 2.491, stelde minister van Volksgezondheid Fahrettin Koca. Hij maakte ook bekend dat inmiddels bijna 792.000 testen zijn uitgevoerd en dat 18.491 mensen zijn ontslagen uit ziekenhuizen.

Hoe gaat het er ondertussen aan toe in onze buurlanden?

VRT NWS is in Nederland en Duitsland om met eigen ogen na te gaan hoe onze buurlanden met de coronacrisis omgaan en welke maatregelen zij nemen of versoepelen. We hebben onze ploegen uitgestuurd na overleg met experten en de bevoegde diensten van de FOD Binnenlandse Zaken. Omdat hun job een essentieel beroep is, mogen onze journalisten deze reis maken. Uiteraard respecteren ze alle veiligheidsmaatregelen die ter plekke gelden.

Bekijk in onderstaand artikel de reportages: 

"De ziekenhuizen hebben zelf strenge controle gevraagd"

Veel artsen en ziekenhuizen zijn niet te spreken over de inspecties van de overheid, om artsen op te sporen die de coronamaatregelen niet strikt opvolgen en toch niet-dringende ingrepen uitvoeren. Intensivist Geert Meyfroidt juicht de controle wel toe. "De ziekenhuizen zelf hebben strenge controle gevraagd. Als je daarmee wacht, is het kwaad geschied en is er een heel groot concurrentieel nadeel ontstaan voor ziekenhuizen die wel correct handelen", aldus Meyfroidt in "Terzake".

Lees meer in onderstaand artikel:

Europese Commissie moet herstelfonds van 1.000 miljard uitwerken

De 27 Europese staatshoofden en regeringsleiders vragen aan de Europese Commissie om een Europees herstelfonds uit te werken voor de economie van de Europese lidstaten. De corona-epidemie hakt zwaar in op de economie en niet elk land is in staat om de schok zelf te boven te komen. Onder meer Italië, Spanje en Frankrijk dringen aan op zo’n fonds. Het fonds zal gekoppeld worden aan de Europese meerjarenbegroting (2021-2027).

Volgens Commissievoorzitter Ursula Von der Leyen zou het fonds zo’n 1.000 miljard euro moeten kunnen mobiliseren. Dat geld zou dan kunnen dienen voor leningen aan lidstaten of voor subsidies of garanties. Het is nu aan de Commissie om het fonds concreet uit te werken. Volgende maand moet de Commissie al met een aangepaste begroting komen.

Eerder vandaag zei Duits bondskanselier Angela Merkel al dat zij bereid is om meer bij te dragen aan de Europese begroting.

Bekijk hier het gesprek met voormalig Europees commissaris voor Handel Karel De Gucht in "De afspraak" over het Europese plan dat de economie op gang moet brengen na de coronacrisis:

Videospeler inladen...

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Zijn kinderen dan toch niet de motor van deze epidemie?

Wanneer kunnen kleuters terug naar school en naar de grootouders? Het is een vraag die in veel gezinnen leeft, nu de keuze gemaakt is om de kleuters voorlopig niet terug naar school te laten gaan. Volgens Marc Van Ranst had er evengoed voor gekozen kunnen worden om de kleuters wel naar school te laten gaan. "Puur medisch is er geen probleem", zegt hij in "Terzake". "Maar er is op dit moment maar een kleine ruimte waarin we dingen kunnen doen. Dus dan had iets anders niet gekund." 

Waarom kunnen kleuters dan niet naar hun grootouders gaan, als er medisch gezien geen probleem is? "Misschien is dit wel het moment om kinderen bij de grootouders te laten. De meeste zijn nu uit school weggeweest voor een hele lange periode, de meesten zijn niet ziek geworden. Als ze dan weer naar school gaan, is die mogelijkheid weer weg. Het blijft een moeilijk evenwicht", zegt Van Ranst.

Bekijk hier het gesprek met viroloog Marc Van Ranst en intensivist Geert Meyfroidt in "Terzake" over kinderen en 65-plussers: 

Videospeler inladen...

Professor epidemiologie Pierre Van Damme zegt in "De afspraak" dat hij daar sinds een paar dagen ook over nadenkt. "Ik noem dat voortschrijdend inzicht. We zijn vertrokken van een model dat we kennen, dat is het griepmodel. In het griepmodel zijn de kinderen de motor van de epidemie. Je denkt dat dit zal hetzelfde zijn met COVID-19, maar niets is minder waar. Kinderen zijn even vatbaar als grote mensen, maar het is niet gezegd dat ze daarom even goed de infectie doorgeven. Daar moet nog meer bewijs komen. Er verschijnt binnenkort een studie in Canada waaruit blijkt dat kinderen niet de motor zijn."

"Het zou dus best kunnen dat onze grootouders besmet zouden kunnen geraken door hun eigen kinderen en niet zozeer door hun eigen kleinkinderen. Dat is een heel grote evolutie in het denken en in hetgeen we tot nog toe gezegd hebben. Dus we moeten voldoende bewijs hebben om het hard te kunnen maken. Maar het zou kunnen dat we in die richting evolueren."

Bekijk hier het gesprek met epidemioloog Pierre Van Damme in "De afspraak" over de rol van kinderen bij de COVID-19-epidemie: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen