Radio 2

Niet alle oudere leerkrachten akkoord met advies om niet te meer te werken

Microbioloog Herman Goossens raadt oudere leerkrachten aan om niet voor de klas te staan. Vanaf 15 mei gaan de scholen weer geleidelijk aan open. Maar dat zou volgens de dokter te riskant zijn met het coronavirus. Rita Vinck (61) is het niet eens met die uitspraak, en blijft in het vierde leerjaar staan van de Lettertuin in Droeshout, Opwijk. 

Op het einde van dit schooljaar gaat Rita Vinck uit Opwijk met pensioen na een schoolcarrière van 42 jaar. Reden te meer dat ze vanaf 15 mei nog absoluut voor de klas wil staan. Ondanks het advies van microbioloog Herman Goossens: "Ik vind dat heel spijtig. Dat zal ergens wel waar zijn, en ik neem ook mijn voorzorgen, maar iedereen moet dat voor zichzelf uitmaken. Ik ga sowieso al het mogelijke doen om naar de klas te komen. Als het kan en als mag. Ik wil in schoonheid eindigen, samen met mijn leerlingen."

Het zal gek zijn om met een mondmasker les te geven, maar ik wil die laatste maanden niet missen

"Hier en daar wordt ook gezegd dat kinderen minder besmettelijk zouden zijn. Ik heb het gevoel dat er veel wordt verteld, maar weinig geweten is", gaat de lerares verder. "Dus ik neem mijn voorzorgen. Ik heb al mondmaskers besteld. Het zal heel raar zijn, maar ik zou die laatste maanden niet willen missen." 

Sowieso was de beslissing om met pensioen te gaan een hele moeilijke voor Rita. "Eigenlijk kon ik in september al met pensioen, maar ik heb er nog een jaartje bijgedaan. Pas nu tijdens de crisis heb ik mijn pensioen aangevraagd. Enerzijds is het mogelijk dat de scholen nog niet opengaan in september, anderzijds zijn er jonge leerkrachten die staan te trappelen om mijn plaats in te nemen. Ik was ook zo 42 jaar geleden. Maar mijn tijd is gekomen, het is met pijn in het hart. In de klas staan is mijn leven geweest, met de kinderen samenwerken, die interactie. Het zal heel hard missen worden. "

Meest gelezen