A KOHLER

Twee veelvraten geboren op het Domein van de Grotten van Han

In het wildpark van Han-sur-Lesse zijn in februari twee veelvraten geboren. Na twee maanden goed verstopt bij de moeder doorgebracht te hebben, hebben de verzorgers de jongen nu kunnen onderzoeken. Het gaat om een mannetje en een vrouwtje. 

Veelvraten komen sinds de prehistorie niet meer in België voor. In 2015 startte het wildpark van Han-sur-Lesse, nabij de Grotten van Han, met een kweekprogramma voor veelvraten. Skally, een vrouwtje uit Rusland en Vally, een mannetje uit Zweden werden aan elkaar gekoppeld. Twee jaar geleden werd het eerste veelvraatjong geboren, maar Grahma overleed na enkele maanden aan een infectie. 

Nu mag het wildpark twee jongen verwelkomen. Ze werden al in februari geboren. De eerste weken van hun leven zijn veelvraatjongen volledig hulpeloos en blind. Het team van verzorgers besloot om niet tussenbeide te komen en de moeder volledig zelf voor haar kwetsbare jongen te laten zorgen.

A KOHLER

Na talrijke pogingen is het midden april eindelijk gelukt om de jongen voor het eerst te onderzoeken. "Een koningswens kwam uit: een jongetje van 3,6 kg en een meisje van 3,2 kg! Ze stellen het heel goed en hebben nu al het felle temperament waar hun soort zo voor bekend (lees: berucht!) staat!", laat het wildpark weten in een persbericht.

Op dit moment is het wildpark gesloten, wegens de coronamaatregelen. Het is dus nog even wachten om de jongen in het echt te kunnen gaan bekijken. 

Veelvraten behoren tot de wezelfamilie en leven op de uitgestrekte toendra's van Canada, Scandinavië en Siberië. Ze worden beschouwd als erg roofzuchtige dieren, maar zijn in werkelijkheid voor een groot deel afhankelijk van aas en kleine prooidieren. Ze zijn een bedreigde diersoort. Er leven vandaag nog zo'n 1.300 veelvraten in het wild. Ook in dierenparken komen ze niet zoveel voor. Verdeeld over 59 parken leven slechts 114 dieren. Om de soort te beschermen werd een Europees fokprogramma opgezet. De veelvraten in Han-sur-Lesse zijn de enige in België.

A KOHLER

Meest gelezen