Videospeler inladen...

Hoe zit het met de oversterfte door coronavirus? "Groter dan andere crisissen zoals zware griep en hittegolven"

Op de dagelijkse persconferentie over de coronacrisis in ons land heeft viroloog Steven van Gucht vandaag de oversterfte  toegelicht. Die blijkt groter te zijn dan bij andere gezondheidscrisissen die ons land de afgelopen jaren heeft doorgemaakt, zoals zware griep en hittegolven.  

Met oversterfte bedoelen wetenschappers dat er opmerkelijk meer sterfgevallen zijn dan normaal. In deze periode van het jaar zijn er gewoonlijk een 300-tal sterfgevallen per dag. Maar dit jaar ligt dat cijfer sinds 16 maart beduidend hoger.  

De curve van het totale aantal sterfgevallen in ons land (oranje in de grafiek hierboven) is opmerkelijk toegenomen vanaf het moment dat er in ons land  covid-19 doden werden gerapporteerd (groene curve). De twee curves vertonen een gelijklopende evolutie.

De oversterfte die corona veroorzaakt is volgens Van Gucht groter dan de oversterfte die we gezien hebben tijdens de hittegolven en de griepseizoenen van de afgelopen jaren. 

Piek rond 10 april

Het aantal sterfgevallen bereikte een piek rond 10 april, toen er 637 mensen per dag stierven. Het vorige record dateert van 2018, toen er in het griepseizoen 465 doden per dag vielen. Aldus Van Gucht.   

Oversterfte is er vooral bij 65-plussers, maar bij het begin van de coronacrisis was er ook oversterfte bij de jongere generaties.   

De oversterfte bedroeg in ons land begin april 80 procent. Een cijfer dat volgens Van Gucht vergelijkbaar is met dat in de meeste andere buurlanden.  

Videospeler inladen...

Meest gelezen