Flanders Make

Picanol Ieper doet de test: "Witte apparaatjes waarschuwen werknemers als ze dichter komen dan 1,5 meter"

Picanol, het bedrijf in Ieper dat weefmachines maakt, test een nieuw systeem uit om werknemers te waarschuwen wanneer ze te dicht bij elkaar komen. Een groot deel van het bedrijf ligt door de coronacrisis stil. Maar ze proberen nu voorzichtig om de productie weer op gang te trekken. 

Picanol hoopt de productie snel weer te kunnen hernemen en daarom proberen ze iets nieuws uit. 8 arbeiders testen onder meer een toestel uit dat controleert of ze niet te dicht bij elkaar komen. Woordvoerder Frederic Dryhoel: "Het zijn witte apparaatjes die je met een lint rond je nek kan dragen en een signaal geven wanneer collega's dichter dan 1,5 meter bij elkaar komen. Morgen worden de toestellen geëvalueerd. Als het een succes is proberen we het volgende week met een grotere groep van 80 arbeiders."

Flanders Make

De toestellen zijn ontwikkeld door onderzoekscentrum Flanders Make. Dat maakte ook een machine die via infrarood de temperatuur kan meten van mensen. "We wachten nu natuurlijk nog de evaluatie af", vertelt Frederic Dryhoel van Picanol nog, "maar ik kan me inbeelden dat die systemen ook in andere omgevingen dan bedrijven zullen van pas komen."

Meest gelezen