Verkort traject om pleeggezinnen te vinden tijdens coronacrisis

De coronacrisis heeft ook gevolgen voor de pleegzorg. Er komen nu veel meer vragen binnen voor tijdelijke opvang van kinderen die in een gezin leven waar de spanningen te hoog oplopen door het verplicht binnenblijven. Dat schrijft Gazet van Antwerpen. Pleegzorg Provincie Antwerpen wil daarom tijdelijk sneller dan normaal nieuwe opvanggezinnen vinden.

"Het aantal aanvragen voor opvang is redelijk stabiel gebleven, maar we merken wel dat de aard van de aanvragen de afgelopen weken is veranderd", zegt Niels Heselmans op Radio 2 Antwerpen. "We krijgen nu onder meer vragen voor opvang van kinderen die (mogelijk) besmet zijn met het coronavirus of waarvan de ouders in de zorgsector werken. Of waar de gezinssituatie moeilijker loopt omdat iedereen moet binnenblijven en de spanningen wat hoger oplopen binnen het gezin."

En een besmet kind opvangen, dat schrikt kandidaat-pleeggezinnen niet af. "We hebben die vraag gesteld aan gezinnen die nu al kinderen opvangen, en we merken toch dat heel wat pleegouders daar positief op reageren", aldus Heselmans.

Screenen via videogesprekken

De organisatie is daarom gestart met een verkort screeningstraject om sneller nieuwe ­gezinnen te vinden. "Gezinnen met een achtergrond in het onderwijs, de welzijns- of de hulp­verleningssector, die gaan we verkort screenen zodat zij tijdens deze coronacrisis specifiek voor deze situaties kunnen ingezet worden", zegt Niels Heselmans. 

Het screenen gebeurt digitaal, via videogesprekken met de kandidaten. "We gaan ook kijken in de omgeving van het gezin, bij een leerkacht van de school of een collega,  wat zij meer kunnen vertellen over dat gezin. Op grond  daarvan gaan we dan een oordeel vellen, of zij tijdens deze periode een oplossing kunnen bieden." 

Nieuwe pleeggezinnen

Ook wanneer er een versoepeling komt van de coronamaatregelen, wil Pleegzorg Provincie Antwerpe zich voorbereiden op gezinnen die klaarstaan, besluit Heselmans. "We willen die geëngageerde gezinnen opnieuw op een hele goede manier zo goed mogelijk kunnen voorbereiden en begeleiden om pleegkinderen op te vangen."

Meest gelezen