Videospeler inladen...

Premier Sophie Wilmès (MR) pareert kritiek: "Afbouw lockdown in functie van toestand volksgezondheid"

Premier Sophie Wilmès (MR) heeft in de Kamer van zich afgebeten na soms felle kritiek op haar manier van optreden tijdens deze coronacrisis. Ze noemde het lekken van een versie van het expertenrapport over de exitstrategie respectloos en volledig onverantwoordelijk en zei klaar en duidelijk dat het de Nationale Veiligheidsraad toekomt om een beslissing over die exitstrategie te nemen. Belangrijke aspecten daarbij zullen mondmaskers, een teststrategie en een tracingstrategie zijn.

Nogal wat Kamerleden waren behoorlijk kritisch over de communicatiestijl van de premier. Onder meer de communicatie over het bezoekrecht in de woonzorgcentra wordt haar niet in dank afgenomen. Gisteren ontstond dan weer commotie na een lek van een versie van het expertenrapport over de exitstrategie, het rapport waarop de Nationale Veiligheidsraad zich morgen allicht zal baseren om te bepalen hoe die strategie eruit moet zien.

U wordt stilaan de ijskoningin van de chaos

Kamerlid Jean-Marie Dedecker (onafhankelijk)

Nu het coronavirus stilaan op zijn retour lijkt, groeit het ongeduld en het ongenoegen bij veel Kamerleden. "U wordt stilaan de ijskoningin van de chaos", fulmineerde Jean-Marie Dedecker, die zich afvroeg wanneer Wilmès zich niet langer "achter haar mondmasker"  zou verschuilen.

Opvallend genoeg weerklonken ook kritische geluiden bij de partijen die deel uitmaken van de regering. Christian Leysen (Open VLD) gaf fijntjes aan dat er "eenheid van commando" nodig is bij het bepalen van een exitstrategie, Nawal Farih (CD&V) sprak haar verlangen naar "meer leiderschap" uit.  

We kunnen perspectief geven, maar geen garanties

Premier Sophie Wilmès (MR)

De premier kon weinig anders dan verwijzen naar de Nationale Veiligheidsraad van morgen, die de knopen zal doorhakken. Ze had het wel over een stappenplan voor de afbouw van de lockdown. "De prioriteit zal altijd naar de gezondheid van de burgers gaan", aldus Wilmès. "Daarvan zal afhangen of we naar een volgende fase gaan."

Maar we moeten met de voetjes op de grond blijven. "We kunnen perspectief geven, maar geen garanties. De afbouw van de lockdown is in functie van de toestand van de volksgezondheid." Dat betekent dat een terugschroeven van de heropstart niet uit te sluiten valt mocht het coronavirus zich weer meer gaan manifesteren.

Echt veel concreets over de heropstart van de economie kon ze niet kwijt, maar de premier zei wel dat alle handelszaken op voet van gelijkheid zullen worden behandeld, zodat ze met dezelfde slaagkansen kunnen opstarten.

Morgen beslist alléén de Nationale Veiligheidsraad, en alleen dán

Premier Sophie Wilmès (MR)

"Morgen beslist alléén de Nationale Veiligheidsraad, en alleen dán", aldus een behoorlijk ferme Sophie Wilmès, die eraan toevoegde dat zoiets noch in de pers, noch via lekken, noch in interviews gebeurt. In die Nationale Veiligheidsraad zijn naast de federale regering ook de regionale regeringen vertegenwoordigd.

Het lekken van het expertenrapport noemde ze niet alleen respectloos, maar ook compleet onverantwoord. "De afbouw van de lockdown is een heel delicate operatie en we kunnen ons niet veroorloven dat onze boodschap vertroebelt."

Zonder veel details te geven herhaalde Wilmès dat het dragen van een mondmasker een belangrijke rol zal spelen tijdens de exitstrategie. Ook een teststrategie en een tracingstrategie noemde ze belangrijke aspecten. Nogal wat Kamerleden, zeker op de oppositiebanken, bleven wat op hun honger zitten.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen