Ramadan wordt beproeving voor ambulancier uit Roeselare

Ambulancier Bouzid Lghazouani uit Roeselare kijkt uit naar de ramadan die vanavond start. De periode van bezinning voor moslims zal deze keer helemaal anders zijn door de coronacrisis. En voor een moslim die in de zorg werkt, wordt het door de warme beschermingspakken extra zwaar om overdag niet te eten of te drinken.

Lghazouani gaat het proberen zegt hij. “Het blijft een eigen keuze. Als het te lastig wordt, dan primeert het gezond verstand. Enkele jaren geleden was het een hele warme zomer en toen viel het wel mee. Ik ben nog jong, dat moet wel lukken."

Dankbaar zijn

De jaarlijkse vastenmaand is niet alleen religieus, maar ook sociaal belangrijk. Na zonsondergang komen families samen om de iftar, het avondmaal te nuttigen. Lghazouani  vindt het jammer dat dit nu niet kan. “Wij beleefden dat altijd met de hele familie, nu enkel met mijn eigen gezin. Het zal anders zijn, maar we moeten erdoor, zoals zoveel anderen. We moeten vooral dankbaar zijn voor wat we wel nog hebben”, benadrukt Lghazouani. “Mensen sterven, dus moeten we echt alles leren relativeren.”

Lghazouani vindt dat hij altijd al veel respect kreeg als ambulancier, maar nu nog meer. “Op de spoed in Roeselare en Kortrijk is er al van alles geleverd. Pizza’s, paaseieren, pralines, … je kan het zo gek niet bedenken. De diëtisten zullen veel werk hebben met de hulpverleners na de crisis”, lacht hij. 

Meest gelezen