Red Zebra

Zanger Red Zebra vraagt hulp aan publiek om nummer "I can't live in a living room" aan te passen aan coronarichtlijnen

Je zal maar de eeuwigheid ingaan als auteur van het "I can't live in a living room", als de minister van Volksgezondheid zegt dat we allemaal in ons kot moeten blijven. De Brugse zanger Peter Slabbynck mag dan in oorsprong wel een punker zijn, ook punkers kunnen burgerzin hebben. Hij wil dus dat iedereen de maatregelen tegen het verspreiden van het coronavirus respecteert en roept meteen alle Bruggelingen op om met hem een nieuwe Engelse tekst te maken voor "I can't live in a living room".

Natuurlijk is de oproep ook een manier om Red Zebra onder de aandacht te houden, want ook voor de Brugse band is de coronapandemie een lelijke streep door de rekening. Dit jaar viert de groep het 40-jarig bestaan van het nummer. Er was een concert gepland op 19 april, maar dat ging niet door. Daarnaast was er nog de tentoonstelling "Ik was 18 in 1980 in Brugge" in het stadsarchief van Brugge. Slabbynck hoopt dat de tentoonstelling gered kan worden. Er is sprake van een opening in juni.

Beluister hieronder het nummer "I can't live in a living room" en lees daarna voort:  

Humo's Rock Rally

In 1978 heette de groep van Peter Slabbynck nog The Bungalows. Die groep vervelde tot Red Zebra. Tot hun eigen verbazing haalden de jonge mannen de finale van Humo's Rock Rally. Dat jaar gingen The Machines met de eerste plaats lopen.

(Lees voort onder het artikel)

Boos nummer?

Red Zebra zong zich vooral de eeuwigheid in met "I can't live in a living room", een nummer met een echte punkattitude: er was die poepsimpele maar o zo doeltreffende gitaarriff en er was vooral de boosheid van de zanger die gek wordt van het gewone leven en niet kan leven in een woonkamer. "Eigenlijk een opruiend nummer", zegt Slabbynck daar nu over.

In de nieuwe tekst wil hij meer de mensen helpen om toch iets te maken van die dagen in quarantaine en de maatregelen te respecteren. Slabbynck is ook het type mens dat anderen bij de les probeert te houden. Nu durft hij mensen aan te spreken die de coronamaatregelen niet respecteren. In het verleden uitte zich dat in politiek engagement: met de Brugse Stadsguerilla en BAF (Brugs Actie Front). Hij was zelfs even woordvoerder van minister van Cultuur Bert Anciaux. Hij is intussen ook auteur geworden van kinderboeken. "Ik heb er vijf geschreven en ik heb altijd gezegd, als ik de vijf bereik dan durf ik me schrijver te noemen", zegt hij daarover. Brugge blijft in zijn hart zitten, maar hij woont intussen in Brakel, in de Vlaamse Ardennen.

Blijven spelen

Red Zebra gaat ook in deze moeilijke tijd nog door. Er is "My Boss, The Robot", de nieuwe single en "Songs and stripes", hun nieuwe verzamel-cd. Ze namen ook een nieuwe versie op van "I can't live in a living room". "Dat was puzzelwerk. Iedere muzikant speelde in zijn eigen kot. Niet samen, dat mag niet en is trouwens veel te gevaarlijk. Onze bassist is een thuisverpleger en komt veel in contact met bejaarden. Dat doen we dus voorlopig allemaal niet", zegt hij. 

Help Red Zebra

Wie dus mee wil puzzelen aan een nieuwe Engelstalige "Blijf in je kot versie" van "I can't live in a living room" kan terecht op de Facebookpagina van Red Zebra.

Meest gelezen