Verf om quarantainedagen op te vrolijken.

Royals op zondag om u op te beuren: "Lilibet" en Louis jong en onbezorgd op de wip spelend en "knoeiend" met verf

We brengen u elke zondag wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. De Deense kroonprins was er als de kippen bij om naar de kapper te gaan, en hij niet alleen. De Britse koningin Elizabeth II trakteerde voor haar 94e verjaardag op video's uit de oude doos met zus Margaret, terwijl haar jarige achterkleinzoon prins Louis met verf aan de slag ging. De Nederlandse koning Willem-Alexander gunde een blik in zijn werkkantoor thuis. Wat ontdekken we?

Frederik niet de enige bij de kapper

Nee, bij ons gaan de kapperszaken nog niet meteen open. In Denemarken is dat met de versoepeling van de coronamaatregelen wél het geval. En wie was er als de kippen bij? Jawel, kroonprins Frederik. "Ik ben waarschijnlijk niet de enige die vandaag naar de kapper geweest is", klinkt het op Instagram. Om zijn nieuwe coupe te showen werden twee foto's gepost, eentje vóór en eentje na (klik op de post en swipe naar rechts). 

De heropening maandag werd de vrijdag voordien aangekondigd, wat maakte dat heel wat Denen meteen een afspraak wilden maken. De kappers waren een maand dicht geweest. Enkele kappers uit hoofdstad Kopenhagen reageerden op de site van BBC. Hun agenda staat opnieuw vol voor de komende weken. Ze spreken over een heuse rush of stormloop waarbij zelfs de openingsuren zullen uitgebreid worden. Zij hebben er extra werk bij gekregen. "We moeten ontsmetten na elke klant: de stoelen, ons knipgerief tot de deurklinken en betaalterminal toe", legt een kapper uit.  

In Denemarken mogen kleine zaken sinds 20 april weer open. Het gaat om kapperszaken, tatoeagestudio's, schoonheidssalons maar ook brillenwinkels en tandartspraktijken. Denemarken is een van de eerste Europese landen waar de maatregelen tegen het coronavirus werden afgebouwd. Alle andere maatregelen, zoals gesloten grenzen en een verbod op samenscholingen met meer dan tien personen, blijven wel gelden tot 10 mei.

De onbezorgde jaren van Elizabeth en Louis

De maand april lijkt dé maand van de jarige royals. We zetten de bekendste op een rij:

  • België: koning Filip (60) en dochter prinses Eléonore (12)
  • Luxemburg: groothertog Henri van Luxemburg (65) en zoon prins Sébastien (28) 
  • Nederland: prinses Ariane (10), vader koning Willem-Alexander (53 jaar op 27 april) 
  • Denemarken: koningin Margrethe (80) en kleindochter prinses Isabella (13)
  • Verenigd Koninkrijk: de Queen (94) en achterkleinzoon prins Louis (2)
  • Zweden:  kleinzoon prins Alexander (4) en koning Carl Gustaf (74 jaar op 30 april)

De Queen was samen met prins Louis deze week jarig. Traditioneel wordt het grote publiek daarbij getrakteerd op nieuwe beelden, hetzij een video of nieuwe foto's. Van koningin Elizabeth (Lilibet voor de familie) kregen we een vrij unieke inkijk in haar privéleven als piepjonge prinses met de jongere Margaret.

De zussen zitten onbezorgd op een wip te spelen, dansen vrolijk rond en hun moeder -  de latere Queen Mum - houdt een oogje in het zeil. Van de Queen weten we dat ze dol is op dieren. We zien haar als prinsesje omringd door honden, kruipend op een paard en plezier hebbend met een vogel op haar schouder. Wist het gezin toen veel dat vaderlief Albert (in 1936 koning George VI) zou moeten invallen voor zijn broer, de Britse koning Edward VIII, die troonsafstand deed voor de liefde van zijn leven, Wallis Simpson.  

De Queens achterkleinzoon Louis mocht twee kaarsje uitblazen. Van de jarige job werden foto's vrijgegeven, moeder Catherine "Kate" Middleton stond opnieuw achter de lens. Het prinsje mocht zich uitleven met verf om met zijn "regenbooghandjes" een afdruk na te laten. Kensington Palace zette de foto's online en gaf in het begeleidend tekstje (h)eerlijk een onderscheid mee.

1) Zoals het op sociale media belandt of "Instaproof" (neigend naar perfectie):

2) De realiteit. Een beetje een knoeiboel achter de schermen:

Wie een subtiele boodschap zoekt achter de welgekozen regenboogkleuren... De regenboogvlag om de holebigemeenschap te steunen?? Te vergezocht. In het Verenigd Koninkrijk (en daarbuiten) duiken al weken regenboogtekeningen op aan ramen van huizen. Het initiatief werd aangemoedigd via de scholen.

Het is een kleurrijk symbool van hoop. Hoop die kinderen willen zaaien in deze aparte crisistijden. Ook de drie kinderen van prins William en Kate krijgen schoolopdrachten en -tips om zich creatief bezig te houden.  

Het uiteindelijke resultaat van Louis, na wellicht flink wat pogingen.

Binnenkijken bij Willem-Alexander

De Nederlandse koning Willem-Alexander houdt zoals velen videobriefings vanuit zijn thuiskantoor. In zijn geval vanuit paleis Huis ten Bosch. Deze week werden foto's verspreid van een werkende koning-in-polo met een tablet op een statief. Goed voor het persbureau ANP om eens op de details te letten.  

Willem-Alexander blijkt een liefhebber van kaarten als je de boekenkast achter zijn bureau bekijkt met netjes gestapeld: "Great maps", "Het universum van Amsterdam" (over cartografie in Amsterdam) en de "Ski atlas van de wereld".  

Verder als literatuur onder meer "Goedemorgen, meneer Mandela" (de memoires van de persoonlijk assistente van wijlen Zuid-Afrikaans president Nelson Mandela) en "Interventions" (de memoires van Kofi Annan die de Verenigde Naties negen jaar leidde als secretaris-generaal). Ook op het gebied van management en ondernemen leest Willem-Alexander zich in met bijvoorbeeld titels als "Management made simple", "Meer waarde" en "De verborgen impact".

De foto's. Prominent staat het beeld van het koninklijke paar met de Queen, dat vorig jaar werd genomen toen Willem-Alexander werd opgenomen in de Orde van de Kousenband. Op andere foto's staat vooral de familie centraal: onder meer dochter prinses Amalia als peuter, een jongere Máxima aan het water en Willem-Alexanders ouders, prinses Beatrix en de overleden prins Claus.

De koning werkt onder het nieuwsgierige doch goedkeurende oog van de vermoorde Willem van Oranje. Dat is namelijk de man op het schilderij dat boven zijn bureau hangt. Ook Willem-Alexanders voorgangers, de koninginnen Beatrix, Juliana en Wilhelmina hadden allemaal een schilderij van Willem van Oranje in hun werkkantoor.

Willem van Oranje, u zegt? Hij was prins van Oranje, graaf van Nassau, Katzenelnbogen, Vianden en Diez en kwam in de 16e eeuw in opstand tegen Filips II, landsheer van de Spaanse Nederlanden. De Nederlandse Opstand wordt beschouwd als het begin van de Tachtigjarige Oorlog van de Nederlanden tegen het Spaanse Rijk onder Filips II, hetgeen een wig dreef tussen de noordelijke en zuidelijke Nederlanden. In Nederland wordt Willem van Oranje daarom vaak de "vader des vaderlands" genoemd. Zijn bijnaam was Willem de Zwijger, omdat hij niets zei over de plannen van koning Filip en de inquisitie in Nederland.

Meest gelezen