Videospeler inladen...

Sant'Egidio start extra voedselbedeling voor Antwerpse daklozen

De christelijke beweging Sant'Egidio deelt extra maaltijden uit aan thuislozen in Antwerpen. "Door corona is er honger in de stad en dat is nieuw. Daklozen zijn nu extra kwetsbaar omdat winkels, bars en restaurants gesloten zijn", zegt Jan De Volder van Sant'Egidio op Radio 2 Antwerpen. De organisatie pleit ook voor de tijdelijke regularisering van mensen zonder papieren.

Vanaf vandaag start de christelijke lekenbeweging Sant'Egidio met extra voedselbedelingen voor daklozen. "Er is honger in de straten van Antwerpen en dat is een nieuw fenomeen," zegt initiatiefnemer Jan De Volder in "Start Je Dag". "Door de coronamaatrgelen zijn restaurants, bars en winkels gesloten. Vaak konden daklozen daar terecht voor een gratis broodje, een goedkope maaltijd of andere steun op het einde van de dag. Dat vangnet van solidariteit valt weg. Je merkt dat deze coronacrisis veel mensen die het al lastig hadden helemaal over het randje duwt." Om al die redenen zal Sant'Egidio meer gratis afhaalmaaltijden aanbieden via zijn sociaal restaurant Kamiano.

Regulariseer de situatie van mensen zonder papieren zodat ze terecht kunnen in de gezondheidszorg

Jan De Volder, Sant'Egidio

Vogels voor de kat

De leden van Sant'Egidio zetten zich al jaren in voor de dak- en thuislozen in Antwerpen. Deze coronacrisis hakt er volgens Jan De Volder dan ook diep in. "De daklozen staan er echt niet goed voor. Veel steun voor hen is weggevallen want fysieke contacten zijn onmogelijk. Daklozen moeten naar het OCMW bellen of mailen maar hebben vaak geen computer, telefoon of belwaarde. We spreken over mensen die zich in normale tijden al heel bewust zijn van de broosheid van het bestaan. Nu voelen zij zich echt een vogel voor de kat."

"Regulariseer mensen zonder papieren"

Sant'Egidio lanceert ook een oproep aan de overheid om mensen zonder papieren tijdelijk te regulariseren. "Zij vormen van alle thuislozen de meest kwetsbare groep. Noem het de verschoppelingen der aarde. Net zoals Portugal zou onze Belgische overheid alle mensen zonder papieren tijdelijk moeten regulariseren. Zo kunnen die mensen op zijn minst een beroep doen op onze gezondheidszorg. Ik noem dit een win-win-winsituatie. De samenleving en de volksgezondheid gaan erop vooruit. Het biedt onze overheden bovendien een unieke kans om het probleem van mensen zonder papieren in kaart te brengen", besluit De Volder op Radio 2 Antwerpen.

Bekijk hier de reportage van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen