BELGA

"Mondmaskers zijn voor mij als slechthorende een ramp om mensen te verstaan"

Mondmaskers zijn een zegen voor de veiligheid maar een vloek voor mensen met gehoorproblemen. "Ik zie de mensen hun mond niet bewegen én ze staan heel ver weg", getuigt Sofie Coenen uit Schoten op Radio 2 Antwerpen. Ze pleit voor meer wederzijds begrip.

"Mondmaskers zijn echt een ramp voor de verstaanbaarheid", zegt Sofie Coenen in "Start je dag". Sofie is slechthorend en draagt een hoorapparaat maar dat is in tijden van corona vaak niet voldoende. "In de supermarkt bijvoorbeeld. Iets eenvoudigs als 100 gram hesp bestellen kan al voor verwarring zorgen. De winkelbediende die de hesp snijdt, draagt een mondmasker en stelt soms bijkomende vragen. Die kan ik maar heel moeilijk verstaan", zegt Sofie. "Mijn hoorapparaat luider zetten is ook geen optie. Dat versterkt namelijk vooral het geruis dicht bij mij, waardoor ik nog minder versta." 

Mensen reageren geïrriteerd als ik vraag om nog eens te herhalen wat ze zeiden

Sofie Coenen

Lipbeweging onzichtbaar

Voor slechthorenden zoals Sofie is het om verschillende redenen lastig om mensen met een mondmasker te verstaan. "Het geluid is gedempt. Ik kan de mond ook niet zien bewegen en we moeten anderhalve meter afstand houden. Dat zijn allemaal zaken die het voor mij moeilijker maken om een gewoon gesprek te voeren", zegt Sofie.  Ze moet dan ook regelmatig vragen om iets te herhalen. "Mensen reageren soms geïrriteerd of kijken me aan alsof ik onnozel ben. Dat komt natuurlijk omdat mensen ook niet altijd zien dat ik een hoorapparaat draag".

Luid roepen helpt niet. Medeklinkers goed uitspreken wel

Sofie Coenen

Hoe kan je helpen?

Volgens Sofie is het nochtans niet zo moeilijk om slechthorenden te helpen. "Het belangrijkste is trager spreken en de medeklinkers goed articuleren.  Luid roepen helpt echt niet", lacht ze. "Wederzijds begrip en geduld kunnen veel doen. Als mensen zich er van bewust zijn dat slechthorenden het lastig hebben, ben ik al heel blij", besluit Sofie op Radio 2 Antwerpen.

Meest gelezen