Een kleuterjuf van de dove kinderen met het speciale mondmasker
Radio 2

Speciale mondmaskers voor leerlingen die liplezen: "Zo kunnen doven en slechthorenden nog altijd communiceren" 

De buitengewone basisschool Koninklijk Instituut Woluwe gaat speciale mondmaskers maken voor doven en slechthorenden. Dat zijn maskers gemaakt uit stof, maar waarbij de lippen zichtbaar zijn doordat een stuk van het masker transparant is.

"Onze leerlingen zijn blij dat persmomenten nu getolkt worden maar in het dagdagelijkse leven zal het zeer moeilijk worden", zegt Inneke Zimmerman, directrice van de buitengewone basisschool KI Woluwe. "Vooral als een groot deel van de bevolking mondmaskers begint te dragen, zal dat voor onze leerlingen problemen opleveren bijvoorbeeld bij een winkelbezoek."

Zo kunnen doven en slechthorenden nog steeds liplezen en mimiek zien en dus ook communiceren met anderen

Verschillende scholen en voorzieningen van Broeders van Liefde denken daarom na over aangepaste mondmaskers. Zo is Wendy, een medewerkster van het Koninklijk Instituut Woluwe volop bezig met het maken van 'transparante' mondmaskers. "Dat zijn maskers gemaakt uit stof, maar waarbij de lippen zichtbaar zijn", vertelt ze. "Zo kunnen doven en slechthorenden nog steeds liplezen en mimiek zien en dus ook communiceren met anderen." Samen met haar collega's en vele andere mensen is ze volop aan het stikken geslagen voor haar leerlingen.

lees verder onder de foto

Radio 2

Broeders van Liefde produceert momenteel via haar sociale werkplaatsen duizenden mondmaskers voor de meer dan 50 scholen en bestelde daarnaast ook 50.000 chirurgische mondmaskers voor in de klassen.

Meest gelezen