Stad Mechelen gaat huwelijk in trouwzaal voortaan live streamen

De stad Mechelen gaat voortaan de trouwcermonies in het stadhuis live uitzenden. Op die manier kunnen familie en vrienden de ceremonie ondanks de coronamaatregelen toch volgen. 

"We merkten dat veel trouwers, en eerder de getuigen dan, met hun smartphone de hele plechtigheid begonnen te filmen", vertelt schepen van burgerzaken Vicky Vanmarcke op Radio 2 Antwerpen. "We vonden het als stad een mooi gebaar om hierin te faciliteren en zelf camera's te voorzien. Op die manier kunnen mensen via de streaminglink van thuis uit toch alles meevolgen. Maar de trouwers beslissen aan wie ze de link doorgeven." 

In de trouwzaal staan twee webcams opgesteld en via een laptop kan de  ambtenaar van burgerlijke stand de streaming laten beginnen.  De stad Mechelen gaat met deze stap verder de digitale weg op, zegt Vanmarcke. "Een paar maanden geleden hebben we er ook voor gezorgd dat mensen hun eigen trouwmuziek kunnen uitkiezen, vaak hedendaagsere muziek. Nu proberen we opnieuw met een digitale tool huwelijken nog moderner te kunnen laten doorgaan."

Maar ook na de corona-periode blijft de streamingdienst aangeboden. "Dat is handig voor mensen die slecht te been zijn, of voor iemand die een huwelijk moet missen omdat die persoon in het buitenland zit", gaat Vanmarcke verder. "We hebben nu toch de apparatuur opgesteld, en als er vraag naar is, waarom dan niet."

Minder huwelijken

Door de corona-crisis is het aantal huwelijken gedaald. "Normaal zijn er gemiddeld 10 huwelijken op een week, en naar de zomermaanden toe een stuk of 20", zegt Vanmarcke. "Nu zijn dat er nog maar 3 of zelfs 1 per week. De mensen hebben goed geluisterd naar ons advies om hun huwelijk misschien beter te verplaatsen. In sommige gevallen is er een emotionele reden waarom een huwelijk op een bepaalde datum moet doorgaan, soms omdat er bepaalde herinneringen aan gekoppeld zijn. Daar hebben we alle respect voor en die huwelijken gaan gewoon door, volgens de maatregelen rond corona."

Meest gelezen