Het regime van Bashar al-Assad heeft een erg slechte reputatie inzake mensenrechten.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Twee voormalige agenten van het Syrische regime worden in Duitsland berecht wegens foltering

In de Duitse stad Koblenz begint vandaag het proces tegen twee gewezen agenten van de Syrische geheime diensten. Die worden ervan beschuldigd dat ze in een gevangenis in Syrië mensen op grote schaal gefolterd hebben. De twee zijn nadien naar Duitsland gevlucht, maar konden herkend worden.

De twee mannen, Anwar R. en Eyad A., waren agenten van de geheime dienst van de Syrische leider Bashar al-Assad. In het begin van de burgeroorlog zouden ze gevangenen zwaar mishandeld en verkracht hebben in de beruchte gevangenis al-Khatib in Damascus. 

De mannen zijn respectievelijk in 2014 en 2018 naar Duitsland gevlucht en hebben daar asiel gekregen. Ze werden echter herkend door andere Syrische vluchtelingen, onder hen iemand met de codenaam "Caesar" die beelden van de feiten zou buitengesmokkeld hebben. 

Anwar R. zou levenslang riskeren, zijn kompaan Eyad A. een celstraf van 15 jaar. Het proces is opvallend omdat het Duitse gerecht zich beroept op de "universele justitie" waardoor misdaden die in andere landen begaan zijn, in Duitsland bestraft kunnen worden. Er zouden overigens ook gelijkaardige onderzoeken lopen tegen mensen uit Afghanistan, Irak, Mali en andere landen.

Het regime van Assad ontkent dat het mensen foltert, maar een recent rapport van de VN-Mensenrechtenorganisatie maakt melding van tienduizenden mensen die mishandeld werden in Syrische gevangenissen. Het regime van Assad en diens vader Hafiz al Assad (1970-2000) hebben al veel eerder een erg slechte reputatie inzake mensenrechten.

Meest gelezen