Nicolas Maeterlinck

Veel Erasmusstudenten van Gentse Universiteit zitten nog vast in het buitenland, maar kozen dat zelf

Een 100-tal Erasmusstudenten van de Gentse Universiteit verblijft momenteel in het buitenland. Zo’n 250 studenten keerden dan weer huiswaarts door de coronacrisis. Dat blijkt uit cijfers van de universiteit. “Wij hebben studenten enkel verplicht om terug te komen als er ter plaatse geen academische activiteiten meer zijn. Voor de rest konden ze - op enkele uitzonderingen na - zelf kiezen of ze ter plaatse bleven of niet”, zegt Tine Dezeure van de Universiteit van Gent.

Met meer dan 46.000 studenten is de UGent één van de grootste universiteiten in het Nederlands taalgebied. Van haar studenten die dit academiejaar naar het buitenland trokken, zijn er nu 247 teruggekeerd. Nog eens 154 studenten zagen hun uitwisseling in het water vallen nog voor ze konden vertrekken. Een kleine 60 studenten rondden hun uitwisseling tussen de start van de crisis en vandaag succesvol af. 

Veel van de studenten die nu nog in het buitenland zitten, hebben dat zelf gekozen
Tine Dezeure, woordvoerder Universiteit van Gent

Uit vrije wil

Iets meer dan 90 Erasmusstudenten van de UGent bevinden zich nog in het buitenland. Het grootste deel daarvan, ongeveer 73 studenten, verblijft in Europa. 13 studenten zitten momenteel in Azië, 3 in Afrika. In zowel Noord- als Zuid-Amerika verblijft één student. Oceanië telt dan weer 2 Erasmusstudenten van de UGent. “Van de studenten die nog in het buitenland zitten, koos de overgrote meerderheid er zelf voor om daar te blijven”, legt Tine Dezeure uit. 

De helft van de buitenlandse studenten nog in Gent

Ook in Gent zelf verblijven - onder normale omstandigheden - 1000en studenten uit alle uithoeken van de wereld. De UGent noteerde dit schooljaar 2.800 buitenlandse studenten. Ook zij werden allemaal gecontacteerd toen de crisis begon. “Het is vrij moeilijk om hen te bereiken. Meer dan de helft van die groep studenten reageert voorlopig niet op onze mails", zegt Tine Dezeure. "Van 1147 studenten ontvingen we wel al een antwoord. Ongeveer de helft van hen keerde door de coronacrisis terug huiswaarts, de andere helft zit nog in Gent."

kasto80

Meest gelezen