Vera uit Londerzeel toont hoe je ramadan-soep maakt

De ramadan is begonnen, en om mee te kunnen genieten van al dat lekkers dat op tafel komt, deelt Vera Scheers uit Londerzeel haar recept voor harira. De voedzame maaltijdsoep die dan vaak op het menu staat. “Al is ramadan meer dan dat. Het is een maand van bezinning, solidariteit en geduld”,  vertelt ze aan Radio 2 Vlaams-Brabant. 

Na de zonsondergang mogen moslims tijdens de vastenmaand eten. Al zal dat dit jaar niet met familie en vrienden zijn door de quarantaine. Ook niet voor Vera Scheers uit Londerzeel. Al maakt het dit jaar niet zo’n groot verschil uit. “In de lente zoals nu, gaat de zon laat onder. En mogen we dus ook pas laat eten. Vrienden en familie nodigen we dan niet meer uit. Dat is niet te doen om 10u ‘ s avond, omdat we de volgende dag moeten werken. In de winter kan dat wel, omdat je dan vroeger eet. Nu zou het enkel in het weekend zijn. Maar door de lockdown helemaal niet.”  

Koken is therapie voor mij, ik doe het graag, en vindt het leuk om verder te delen

Samen met Citizenne Brussel, een centrum waar je cursussen kan volgen, zet Vera recepten online zodat iedereen kan genieten van de lekkernijen die tijdens de ramadan worden gemaakt zoals harira. “Dat is een Marokkaanse maaltijdsoep. Heel voedzaam. Ze wordt geserveerd met dadels of gekookte eitjes. De meeste moslims eten die tijdens het vasten. Ik vind het leuk om die recepten online te zetten, met elke handeling die je moet doen. Koken is therapie voor mij, ik doe het graag, en vindt het leuk om het verder te delen.”

Bekeerd en gelukkig

Vera is bekeerd tot de islam. “Maar ik ben nog altijd dezelfde. Het is waar dat anderen daarom soms uitgesloten worden door familie. Onbekend is onbemind.  Maar dat was bij mij niet het geval. Ik had interesse in de islam, heb er veel over gelezen en voelde me er meteen erg goed bij. Intussen ben ik al 20 jaar gelovig. Ik heb het me nog geen moment beklaagd.”

Wil je zelf ook harira maken? Hieronder staat het receptje van Vera!

Benodigdheden
75 gr groene linzen
100 gr kikkererwten
2 dikke witte uien.
5 gepelde en ontpitte tomaten.
8 selderstengels.
Gember, kaneel, zout,saffraan, peper naar smaak.
Ongeveer 3 water
Goede soeplepel tomatenconcentraat
100gr vermicelli.
Bloem.
Peterselie en koriander gehakt.
2 eieren

Optioneel: dadels, gekookte eieren en chebekia (honingkoekjes)

Bereiding:
Doe de ajuin, kikkererwten, tomaten, selder, gember, zout, peper, saffraan en de boter en het water in een snelkookpan. Laat 40 min koken.

Voeg erna de geconcentreerde tomaten en vermicelli erbij, doe al roerend de losgeklopte eieren erbij, en bind alles met de opgeloste bloem in water. Laat alles 10 min zachtjes doorkoken. 

Net voor het opdienen voeg je de gehakte koriander en petersellie toe. Kruid bij indien nodig. 

Opdienen met een beetje kaneel en citroensap naar smaak. Deze soep wordt meestal opgediend met dadels, gekookte eieren en chebekia

Radio 2

Meest gelezen