Deze mensen hebben de rampzalige boottocht op de Golf van Bengalen overleefd en mochten Bangladesh binnen.
AP

Verenigde Naties vrezen voor sterfte onder Rohingya-vluchtelingen op boten die nergens mogen aanmeren

De vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties UNHCR maakt zich zorgen over schepen met uit Myanmar gevluchte Rohingya die overal elders geweigerd worden. De VN vreest voor een nieuwe massale vluchtelingencrisis, zeker nu de meeste landen hun grenzen gesloten hebben uit vrees voor het coronavirus.

Enkele dagen geleden is een schip met 396 uitgehongerde Rohingya na veel aarzelen toch toegelaten in Bangladesh. Dat schip werd eerder de toegang geweigerd tot Maleisië en naargelang de bron zouden er tijdens de vaart 32 tot 60 opvarenden zijn omgekomen. 

Bekijk hier beelden van Rohingya die op 15 april aan land kwamen in Bangladesh (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Er zouden nu nog enkele schepen met honderden Rohingya rondvaren in de Golf van Bengalen, maar de oeverstaten zoals Bangladesh en Maleisië weigeren om die schepen toe te laten. De grenzen zijn namelijk gesloten uit vrees voor de verspreiding van het coronavirus. Ook zitten die landen niet te wachten op een nieuwe toestroom van Rohingya.

De UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, roept die landen nu op om het recht op asiel te eerbiedigen, ook in deze tijden. De organisatie vreest voor een herhaling van de crisis van 2015. Toen lieten mensensmokkelaars veel Rohingya op schepen aan hun lot over nadat Thailand was opgetreden tegen die mensenhandel. Daarbij zou een groot deel van de vluchtelingen van honger en dorst zijn omgekomen op zee. 

In Bangladesh zitten nu al meer dan een miljoen Rohingya in vluchtelingenkampen bijeen. Ook daar is er een grote vrees voor de verspreiding van het virus. De Rohingya zijn een overwegend islamitische minderheid uit buurland Myanmar (Birma). De voorbije jaren zijn die mensen met bruut geweld verdreven door het Myanmarese leger. 

Meest gelezen