Videospeler inladen...

Vlaams minister van Justitie Demir doet oproep: "Breek de stilte over huiselijk geweld en weet dat er hulpverlening is"

De laatste weken krijgt de hulplijn 1712 dagelijks een 60-tal oproepen over huiselijk geweld. "Het psychische, het verbale en ook het fysieke geweld is toegenomen bij gezinnen. We hebben een akkoord gesloten met een hotelketen om slachtoffers van huiselijk geweld op te vangen, omdat we extra capaciteit nodig hadden. Vandaar ook mijn oproep. Breek de stilte over huiselijk geweld en weet dat er hulpverlening is", aldus minister van Justitie Zuhal Demir (N-VA) in "Vandaag".

1712 krijgt in deze coronatijden dagelijks een 60-tal meldingen, voornamelijk via chat of e-mail. "Niet iedereen kan nu discreet bellen", zegt Wim Van de Voorde, coördinator van de hulplijn: "Voor heel wat mensen kost het moeite om de stap te zetten naar hulpverlening. Sommigen willen hun verhaal vertellen, anderen vragen heel gerichte informatie, nog anderen vragen gespecialiseerde hulp waarnaar we kunnen doorverwijzen."

Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir (N-VA) heeft in "Vandaag" bevestigd dat er in de provincie Limburg een tekort aan opvangplaatsen dreigde te ontstaan voor slachtoffers van huiselijk geweld. "Sinds de lockdown is het aantal meldingen bij hulplijn 1712 verviervoudigd", zegt de minister.

"De vluchthuizen dreigen niet overal vol te raken, maar we hebben extra capaciteit gecreëerd. Samen met minister Wouter Beke (CD&V) hebben we een akkoord gesloten hebben met een hotelketen om slachtoffers op te vangen. De meeste slachtoffers zijn vrouwen, maar er zijn ook mannen bij. We hebben de mogelijkheid voorzien om mensen op te vangen in die hotels. Er zijn al twaalf mensen opgevangen in een hotel, waarvan vijf of zes kinderen", zegt Demir.

De hulpverleners zoeken samen met de slachtoffers van huiselijk geweld en eventueel hun kinderen naar oplossingen. Er wordt ook alles aan gedaan om hun anonimiteit te garanderen. Daarom geeft Demir ook de naam van de hotelketen waarmee een akkoord is gesloten, niet vrij.

Zeg niet elk huisje heeft zijn kruisje, maar breek de stilte over huiselijk geweld

De verklaring voor de toename van het aantal meldingen van huiselijk geweld, ligt bij de quarantainemaatregelen sinds de uitbraak van de coronacrisis, zegt Zuhal Demir.

"Met de quarantainemaatregelen moeten de mensen 24 uur op 24 uur thuisblijven. Dat de spanningen dan stijgen, dat kan gebeuren. Het belangrijkste is nu dat we de slachtoffers het signaal geven dat ze ergens terechtkunnen. Het psychische en het verbale geweld is toegenomen, maar ook het fysieke geweld is toegenomen. Ik hoor ook van hulpverleners dat het fysieke geweld vaak gewelddadiger is. Er is ook sprake van wurgingen na slagen en verwondingen. Het is een combinatie van alles en ik denk dat het verschrikkelijk is om zoiets mee te maken."

Zuhal Demir besluit haar gesprek in "Vandaag" met een oproep aan zowel slachtoffers als daders van huiselijk geweld. "Omdat heel veel huishoudens vandaag tikkende bommen zijn, vind ik het belangrijk dat slachtoffers weten dat er hulpverlening is en dat ze ergens terechtkunnen. Ook naar daders wil ik een oproep doen. Voordat een daad wordt gepleegd, laat u alstublieft behandelen. Zeg niet elk huisje heeft zijn kruisje, maar breek de stilte. Ik weet dat vanavond veel mensen kijken die weten wat ik bedoel. Breek alstublieft de stilte."

Bekijk het gesprek met minister van Justitie Zuhal Demir uit "Vandaag" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen