Wat met internaten bij een mogelijke heropening van scholen? “We hebben nog geen concrete richtlijn gekregen”

Middelbare scholen met een internaat weten nog niet hoe ze een mogelijke heropening op 15 mei moeten aanpakken. “We veronderstellen dat we dan opnieuw open zullen gaan maar op welke manier is nog onduidelijk”, zegt directeur Liesbet Jacobs van middelbare school Mariagaard in Wetteren. 

“Op Mariagaard zitten zo’n 150 laatstejaars in alle verschillende richtingen samen. Het gaat dan over zesdejaars uit ASO en TSO-richtingen maar ook over zevendejaars BSO”, vertelt directeur Liesbet Jacobs. Mariagaard in Wetteren is één van de grootste scholen in de regio en heeft ook een internaatafdeling. “Bij onze laatstejaars zitten er ook een aantal internen. Ik veronderstel dat we die opnieuw zullen gaan opvangen als de lessen hervatten op 15 mei, zoals nu voorligt. Maar, hoe is onduidelijk.”

Wel al noodopvang

Sinds de afkondiging van de coronamaatregelen werden internaten, net als scholen, verplicht om noodopvang te voorzien voor leerlingen met ouders die essentiële beroepen uitoefenen. Ook voor kinderen en jongeren met een problematische opvoedingssituatie kon er opvang voorzien worden. Alle andere leerlingen moesten thuisblijven. “We hebben toen een 6-tal aanvragen van ouders gekregen. Het ging telkens om leerlingen die de knusheid en gezelligheid van het internaat wilden opzoeken. Dat is uiteraard geen noodopvang. Het internaat is dus dicht gebleven”, legt Jacobs uit. 

Heropening internaat: niet evident

Er duiken vooral praktische vragen op bij de heropening van het internaat. “Het is een serieuze logistieke operatie. We moeten de jongeren niet alleen opvangen, we moeten ook warme maaltijden voorzien en voor ontspanning zorgen. Hoe dat allemaal moet gebeuren met respect voor de coronamaatregelen is nog onduidelijk. Er is voorlopig nog geen richtlijn.” 

Nog meer vragen

Ook op de school zelf is het zoeken naar antwoorden om lessen georganiseerd te krijgen. “We zijn een school met veel praktijkgerichte opleidingen, zowel in ASO, TSO als BSO. Als de laatstejaars enkele dagen per week opnieuw naar school mogen komen, willen we dan ook daar op focussen. De vraag is hoe we dat mogen doen. Mogen leerlingen nog in groep sporten in een sportzaal? Kan er nog geturnd worden op toestellen? Wat met labowerk voor onze wetenschapsrichtingen? Hoe pakken we de kooklessen in onze horeca-opleidingen aan? Ik wil daar graag duidelijkheid over”, legt Jacobs uit. 

Onduidelijke budgetten

Mariagaard wacht ook op de richtlijnen over ontsmettingsmiddelen en mondmaskers. “Daar is het vooral een kwestie van centen. Hoeveel geld kunnen we daarvoor vrijmaken? Ook het aanbod is niet helemaal zeker. De leveringstermijnen zijn ook erg voorwaardelijk.” Er zijn ook andere kosten. “Door het stopzetten van de lessen verdwijnen bestelde etenswaren voor de horeca gewoon in de vuilnisbak. “Ook het schoolrestaurant is dicht waar leerlingen van de horeca-opleidingen ervaring kunnen opdoen.’

kasto80

Meest gelezen