Ziekenhuis in Genk start afbouw corona-afdelingen

Nu al dagen na elkaar de cijfers van ziekenhuisopnamen en overlijdens door het coronavirus dalen, neemt ook de druk op de ziekenhuizen in Limburg af. Het ZOL in Genk is gestart met de sluiting van zijn corona-afdelingen. Tegelijk proberen ziekenhuizen ook lessen uit de crisis te trekken.

Volgens de nieuwste cjifers liggen in ons land nog 4.527 coronapatiënten in het ziekenhuis, 231 minder dan gisteren. 933 krijgen intensieve zorgen, 27 minder dan gisteren. 230 mensen zijn de afgelopen 24 uur overleden. De cijfers liggen uiteraard nog steeds hoog, maar maken ook duidelijk dat de druk op de ziekenhuizen en de afdelingen intensieve zorg relatief vermindert. 

Het Ziekenhuis Oost-Limburg in Genk is alvast gestart met de sluiting van corona-afdelingen. Nu er alsmaar minder bedden nodig zijn voor coronapatiënten wil het ZOL meer ruimte maken voor andere, dringende opvang van zieken of dringende medische ingrepen. Het ZOL telt nog 83 coronapatiënten, van wie 29 op intensieve zorg. Gisteren mochten 6 mensen naar huis. In het Jessa Ziekenhuis in Hasselt verblijven 94 coronapatiënten, van wie 25 op intensieve zorg. Daar zijn gisteren 9 patiënten ontslagen. Ook het Sint-Trudo Ziekenhuis in Sint-Truiden heeft zijn vierde COVID-afdeling gesloten, en ook de bufferzone die ingericht was met intensieve bedden voor corona patiënten. 

Bloedtesten om te leren

Er gaat nu ook meer tijd en aandacht naar de lessen die uit de coronacrisis kunnen getrokken worden. Gisteren is het ZOL gestart met het testen - via bloedafname - van alle personeelsleden op antistoffen tegen COVID-19. En in het Jessa Ziekenhuis gaat Sciensano, het gezondheidsinstituut van de overheid, 400 zorgverleners onderzoeken op antistoffen. Drie maanden lang zal om de twee weken bloed afgenomen worden van die mensen. Sciensano zal de resultaten later gebruiken in een groter onderzoek.

De pleister die meet

Het ZOL gaat de komende weken dan weer een pleister uittesten waarmee coronapatiënten vanop afstand kunnen opgevolgd worden. De pleister meet de ademhaling, hartslag en temperatuur van coronapatiënten. En die informatie wordt dan doorgestuurd naar de dokter die de patiënten opvolgt. Een groep van 7 medische en technologische bedrijven heeft de pleister ontwikkeld. Het grote voordeel is dat de metingen continu gebeuren en dat patïenten thuis of in het woonzorgcentrum kunnen blijven en toch intensief opgevolgd worden. De pleister wordt nu eerst getest bij 20 patiënten van het ZOL, maar 't is de bedoeling om het systeem op termijn in andere ziekenhuizen en woonzorgcentra te gebruiken.

Meest gelezen