Eén

Actrices Marleen Merckx en Katrien De Ruysscher over vervroegde seizoensfinale Thuis: “Ontzettend jammer, maar bij intieme scènes kan je geen afstand houden”

Vanavond kan je op Eén kijken naar de vervroegde seizoensfinale van Thuis. Tot 1 september worden er voorlopig geen nieuwe afleveringen van Thuis uitgezonden. Actrices Katrien De Ruysscher en Marleen Merckx, dokter Judith en Simonneke in Thuis, zijn nu net zoals de hele cast even technisch werkloos. “Dat is een heel vreemd gevoel. We waren de echte seizoensfinale nog volop aan het voorbereiden.”

Op 13 maart stopte de ploeg van Thuis al met opnames. Gisteren is beslist dat er voorlopig ook geen nieuwe afleveringen meer op televisie zullen komen. Daarom kan je vanavond kijken naar een dubbele aflevering, een soort vervroegde seizoensfinale. “We hebben zelf niet beslist om te stoppen”, vertelt Katrien De Ruysscher uit Lommel. “Wat vanavond op televisie komt is ook niet echt een seizoensfinale. We zaten nog midden in de opnames, en waren al volop aan het voorbereiden om de echte seizoensfinale te draaien. Die was al geschreven en de scenario’s waren er.”

Maar net zoals de rest van de wereld, viel het draaien plots stil op de set van Thuis. “De monteurs hebben achter de schermen hard gewerkt om met het materiaal dat er nog was, toch nog een hele spannende dubbelaflevering te creëren. Gelukkig is er bij Thuis altijd veel materiaal, om toch nog alles in spannende vormen te gieten. Dit was nog de enige mogelijkheid.”

De seizoensfinale is voor ons als acteurs altijd een spannende periode. En plots wordt daar de stekker uitgetrokken.

Katrien De Ruysscher

Katrien De Ruysscher is nu even technisch werkloos, net zoals de rest van de cast. “Dat is heel vreemd. We waren nog volop bezig, net voor die seizoensfinale. Dat is voor ons als acteurs altijd een spannende periode. En plots wordt daar de stekker uitgetrokken. Er is op voorhand ook heel veel nagedacht over hoe we konden blijven draaien binnen de omstandigheden. Maar dat kan niet. Het is heel moeilijk voor ons om anderhalve meter van mekaar te blijven. Intiemere scènes zijn bijvoorbeeld heel moeilijk.”

Bij Marleen Merckx komt de coronacrisis hard aan. "Niet alleen ben ik van een hardwerkende mens die nooit thuis was, gegaan naar iemand die altijd thuis is en zich nu moet weten bezig te houden. Een aantal weken geleden is mijn broer ook overleden aan het coronavirus. Dat maakt deze periode extra moeilijk."

De Leuvense actrice ziet voor mondmaskers en afstandsregels geen plaats in Thuis. "Afstand houden staat haaks op alles wat Thuis is. Thuis staat voor warmte en verbondenheid, dat valt moeilijk te rijmen met afstand houden. Maar wat wel zeker is, is dat we doorgaan. Op welke manier, dat valt alleen nog af te wachten."

Nieuwe afleveringen

Het doel is om op 1 september weer met nieuwe afleveringen op televisie te komen. “We hebben gelukkig een straf schrijfteam”, vertelt de Ruysscher. “Die zijn nu volop aan het puzzelen om dat allemaal toch waar te maken. Maar ook bij Thuis is iedereen volledig afhankelijk van het advies van de regering. Hopelijk komt er komende maand duidelijkheid. Maar de bedoeling is toch om zo snel mogelijk opnieuw in de studio te kruipen. Op een veilige manier, want dat is het allerbelangrijkste.”

Dokter Judith licht ten slotte al klein tipje van de sluier op voor vanavond. “De aflevering gaat vooral verder op de lijnen die al getrokken waren, en dat zijn er wel een aantal naast elkaar. Met Dieter en Nancy is van alles aan de hand, Karin zit niet in goede papieren en ondertussen is er ook met Tanja het een en het ander aan de hand. Er is dus op veel gebieden nogal wat onduidelijkheid en daar is vooral naar toegewerkt.”

Meest gelezen