Asielhond Rolex stierf niet door kwaad opzet

Belaagd en bedreigd met de dood: het overlijden van een asielhond in Evergem kreeg begin dit jaar een wel heel donker staartje. Op het internet circuleerde het gerucht dat een jongeman het dier vergiftigde én vervolgens het kadaver in het water dumpte. Onjuist, blijkt nu: bij een autopsie van de hond werden geen sporen van geweld of toxische stoffen aangetroffen. Alles wijst op een jammerlijk ongeval, niet op kwaad opzet.

Even terug naar zaterdag 30 november, 2019. Een 19-jarige man haalt een hond genaamd ‘Rolex’ op bij het dierenasiel Meetjesland. Samen met enkele vrienden trekt hij met het dier naar het pompgemaal aan de Avrijevaart in Rieme, een deelgemeente van Evergem in de schaduw van staalgigant Arcelormittal. 

Plots verdwenen

De jongeman keerde met lege handen terug van z’n uitstap. Hij verklaarde nadien dat Rolex ontsnapte tijdens de wandeling. Een familielid lanceerde in een lokale Facebookgroep een oproep om de hond op te sporen. Ook het dierenasiel bleef niet bij de pakken zitten: enkele dagen na de verdwijning kamden een veertigtal vrijwilligers de omgeving uit. Zonder resultaat: Rolex bleek spoorloos.

Doodsbedreigingen

Begin januari werd het stoffelijk overschot van de hond aangetroffen in het waterbekken. De geruchtenmolen sloeg op hol: al snel betichtten Facebookgebruikers de jongeman van kwaad opzet. Ze beweerden dat hij het dier vergiftigde én daarna het kadaver dumpte in het waterbekken. Met alle gevolgen van dien voor de jongeman en z’n familie: zijn Facebookprofiel, naam én adres werden duchtig verspreid op het internet. Het bericht werd duizenden malen gedeeld in verschillende groepen. De tiener was plots ‘persona non grata’ in het Oost-Vlaamse Meetjesland.

De haatreacties stapelden op. Ook doodsbedreigingen werden niet geschuwd. “Mijn man en ik hebben onze Facebookprofielen afgesloten omdat we die reacties niet meer wilden lezen. Eens die sneeuwbal begint te rollen, is er niets meer aan te doen. Deze morgen kreeg ik een video opgestuurd. Daarin werd ons huis opgeblazen”, liet de mama van de jongen optekenen in Het Laatste Nieuws. Volgens haar ligt een vals Facebookprofiel aan de bron van de geruchten. 

Onderzoek naar belaging

De familie zag geen uitweg en diende klacht in tegen de haatberichten. Ook de lokale politie zag dat de situatie uit de hand liep én vroeg uitdrukkelijk om geen bedreigingen op sociale media te plaatsen. Ondertussen zijn de meeste berichten verwijderd. Het parket van Oost-Vlaanderen startte twee onderzoeken: één naar de dood van de hond, één naar de bedreigingen aan het adres van de jongeman. 

Geen kwaad opzet

Dat eerste onderzoek is nu afgerond. Het parket stelt dat de hond overleed door verdrinking, naar alle waarschijnlijkheid na een thermische shock. Bij een autopsie van het kadaver van de hond vonden onderzoekers aan de UGent geen enkel spoor van geweld terug. In de afgenomen stalen troffen ze bovendien geen toxische stoffen aan: vergiftiging werd uitgesloten. 

Die resultaten sluiten aan bij de verklaringen die de jongeman na de heisa op het politiebureau aflegde. Hij stelde dat hij een bal in het koude water gooide, waarna de hond in het bekken sprong en verdronk. Ook z’n kameraden - die afzonderlijk ondervraagd werden - legden gelijklopende verklaringen af. Een spijtig ongeval, maar dus geen sprake van kwaad opzet: de klachten aan het adres van de jongeman zijn dan ook geseponeerd. 

Het tweede onderzoek, naar de haatberichten op sociale media loopt wel nog. Op belaging staan celstraffen tot drie jaar én geldboetes tot 2.400 euro. 

Meest gelezen