Videospeler inladen...

Bekende pianist Jef Neve speelt concertreeks voor patiënten en personeel UZ Gent

De pianovirtuoos Jef Neve speelde vandaag drie miniconcertjes voor het personeel en de patiënten van het universitair ziekenhuis in Gent. Op die manier probeert Neve hen een hart onder de riem te steken in deze moeilijke en zware tijden. “Het concert moet top zijn, want die mensen verdienen echt wel een break.”

Normaal gezien zou Jef Neve deze zomer opnieuw het beste van zichzelf geven tijdens Gent Jazz, maar het coronavirus stak daar jammer genoeg een stokje voor. Vandaag kon je hem wel aan het werk zien op de afdelingen Longziekten, Intensieve Zorgen en de Spoeddienst van het UZ in Gent. 

Livestream in de ziekenhuiskamer

“Een aantal dagen geleden vroeg Bertand Flamang, de directeur van Gent Jazz, of ik het zag zitten om een concert te geven in het UZ. Natuurlijk zag ik dat zitten", zegt Neve. "Ik heb ongelofelijk veel bewondering voor het zorgpersoneel en al die patiënten. Spelen in het UZ is echt wel uniek.” De concerten worden gelivestreamd zodat alle patiënten het van in hun ziekbed kunnen volgen op televisie.

(Lees verder onder de foto)

Duvel

Andere sfeer

Na zijn eerste miniconcert op de afdeling Longziekten, merkte hij dat de beleving compleet anders is dan tijdens een traditioneel concert. “Mensen zijn dan heel erg uitgelaten, maar hier hangt een andere sfeer. Je ziet het in die mensen hun ogen. Voor hen is dit even de break die ze echt wel verdienen. De concerten moeten dan ook perfect zijn.” Neve koos bewust voor een aantal nummers die een positieve vibe geven, maar die ook een verhaal brengen. Zo bracht hij een stuk dat hij nog componeerde voor de reeks ‘In Vlaamse Velden’. Dat had de toepasselijke boodschap: wanneer zien we elkaar nog eens terug?

(Lees verder onder de foto)

Radio 2

Heel emotioneel

Het zorgpersoneel zakte massaal af om het concert bij te wonen. “Het was echt fenomenaal mooi, iedereen werd er emotioneel van. De keuze voor de liedjes was ook erg treffend. Deze concerten doen erg veel deugd voor ons, maar ook voor alle getroffen patiënten. Het is het toppunt van enkele loodzware weken”, zegt longarts Eva Van Braekel.

Bekijk en beluister hieronder de concerten van Jef Neven in het UZ.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...
kasto80

Meest gelezen