Infectiologe Joanna Merckx ziet weinig heil in schoolsluitingen: "Geen bewijs dat kinderen motor zijn van pandemie"

Kinderen blijken geen grote verspreiders te zijn van het coronavirus en daarom moet er gekeken worden of scholen en crèches niet beter weer hun poorten kunnen openen. Dat is de conclusie van een opiniestuk dat Joanna Merckx, een Belgische kinderinfectiologe in Canada samen schreef met een collega-epidemioloog. “Het is duidelijk dat de indirecte effecten veel groter zijn”, legt Merckx uit in “De wereld vandaag” op Radio 1.

Na de uitbraak van het coronavirus werden wereldwijd scholen gesloten. Daardoor zou zowat 90 procent van de schoolgaande jeugd niet meer zoals voorheen onderwijs kunnen genieten. 

Die beslissing om scholen te sluiten werd overal genomen omdat de parallel getrokken werd met griep. Bij de verspreiding van griep zijn kinderen altijd belangrijke verspreiders van het virus onder de bevolking. 

Anders dan griep

Bij het nieuwe coronavirus lijkt dat anders te zijn. Dat blijkt uit alle voorlopige publicaties die de Belgische wetenschapper Joanna Merckx en haar Canadese collega- epidemioloog Jay Kaufman samenlegden om een opiniestuk te schrijven in de Canadese krant de National Post.

Met de titels van doctor in de geneeskunde, kinderinfectioloog en epidemioloog op haar visitekaartje is Merckx goed geplaatst om iets te schrijven over kinderen en het coronavirus. 

De conclusie van Merckx en Kaufman is dat er weinig bewijs is dat kinderen de motor zouden zijn van de verspreiding van het nieuwe coronavirus onder de bevolking.

Kinderen kunnen weliswaar besmet worden door het virus, maar ze worden niet of amper ziek en hoeven vaak alleen gehospitaliseerd te worden als ze al een onderliggende ziekte hadden. “Het virus heeft dus weinig of geen directe negatieve effecten op kinderen”, concludeert Merckx in “De wereld vandaag” op Radio 1. “

Indirecte effecten

Waar kinderen wel heel erg onder lijden, zijn de indirecte effecten, merkt Merckx op. “Dat gaat van school missen, over toenemende zwaarlijvigheid, tot het effect op hun ouders om hun thuis op te vangen en de effecten op kinderen die in moeilijke gezinsomstandigheden leven.” Voeg daarbij nog de psychische effecten en dan is het voor Merckx duidelijk dat de indirecte effecten van schoolsluitingen (te) zwaar doorwegen.

Merckx ziet daarom nog weinig redenen om jonge kinderen nog langer van school en crèches weg te houden. “Als er een veilige en zorgvuldig geregelde terugkeer kan plaatsvinden, zou dit een grote opluchting zijn voor kinderen én ouders.”

“Want als kinderen kunnen samenzijn zonder grote gevolgen voor de kinderen zelf en het eerder de volwassenen op school zijn die meer moeten opletten, zijn er misschien toch mogelijkheden om dit veilig te doen”, besluit Merckx.

Beluister hier het volledige gesprek met Joanna Merckx in het Radio 1-programma "De wereld vandaag":

Meest gelezen