Coronapatiënt geneest in sneltempo dankzij behandeling met bloedplasma aan UZ Gent

Het Universitair Ziekenhuis van Gent heeft een kritieke coronapatiënt er in sneltempo bovenop geholpen, door hem bloedplasma te geven van iemand die het virus al had overwonnen. Het UZ Gent gaat nu verder onderzoek doen naar de behandeling met bloedplasma en hoopt dat er meer patiënten bij gebaat zijn in de toekomst. Er lopen in ons land en de rest van de wereld meerdere studies naar de effecten van bloedplasma, maar op de conclusies daarvan is het nog wachten.

Goed nieuws vanop de corona-afdeling van het UZ in Gent: een patiënt is genezen door een experimentele behandeling met bloedplasma. Het gaat om een man van 40 jaar die een tijdje beademend werd. Professor Bart Lambrecht: "De man in kwestie heeft een ernstige stoornis in zijn afweersysteem, dat weet hij al van bij de geboorte. Hij maakte geen antistoffen aan voor het coronavirus en het was dus onmogelijk voor hem om zelfstandig te genezen." 

Opmerkelijk effect dankzij bloedplasmadonatie van arts

"Het ging van kwaad naar erger. Het virus zat al 25 dagen in zijn lichaam en hij lag al 14 dagen aan de beademing. We vreesden even dat we de man gingen moeten opgeven", gaat de professor verder. "Maar toen vonden we iets in de literatuur. In China hebben ze een behandeling uitgeprobeerd met een transfusie van bloedplasma, van iemand die al eerder was genezen van de ziekte." Dus ging het UZ op zoek naar de geschikte donor en ze kwamen uit bij een van de artsen in eigen huis. 

Twee dagen na de plasmatransfusie had de patiënt al geen beademingshulp meer nodig

Na het toedienen van het plasma waren de resultaten onmiddellijk merkbaar, volgens professor Lambrecht. "Het effect was echt opmerkelijk. Amper twee dagen later konden we alle beademingstoestellen uitzetten. De patiënt ligt ondertussen ook niet meer op de afdeling intensieve zorg, het gaat steeds beter met hem."

Verder onderzoek

De professor is enorm opgelucht. "Je hoort zoveel negatief nieuws over het virus. Maar als je dan een patiënt met zo'n ernstige afwijking kan genezen... Dat is heel bemoedigend. Met de juiste behandeling is er heel veel mogelijk. Samen met de universiteiten van Leuven en Luik gaan we de piste van bloedplasma verder onderzoeken. We experimenteren momenteel ook met andere medicijnen, het zijn eigenlijk medicijnen voor reuma, en ook daar zijn de resultaten veelbelovend.

Meest gelezen