Voor het eerst staat iemand terecht voor "genocide tegen de jezidi's"

In Duitsland is het proces gestart tegen een 37-jarige Iraakse man. Hij wordt beschuldigd van lidmaatschap aan terreurgroep IS, de moord op een jezidi-kind in 2015 en de deelname aan een mogelijke genocide tegen de Jezidi's in Irak. Als de man schuldig wordt bevonden, betekent dat twee belangrijke dingen: de juridische erkenning van de genocide tegen de jezidi’s én dat voor het eerst iemand hiervoor gestraft wordt.

Zes jaar geleden lanceerde terreurgroep IS een grootschalige aanval op dorpen van jezidi’s in het noorden van Irak. De jezidi's zijn een etnische minderheid die vooral in de regio Sinjar, in het noorden van het land, woont. Ze hebben een eigen geloof en spreken de Koerdische taal. Ze worden door terreurgroep IS als afvalligen en vijanden beschouwd.

Het nieuws over de vervolging en de gruwelijkheden door IS tegen de jezidi’s ging de wereld rond. Vandaag staat voor het eerst iemand terecht voor deze daden. Het gaat om Taha al-J, een Iraakse man, die vorig jaar in Griekenland is opgepakt.

Mensenhandel en moord

Volgens de aanklagers heeft de beschuldigde zich in 2013 bij terreurgroep IS in Irak aangesloten. Tijdens de gerichte aanval op de jezidi’s zou hij een vrouw en haar vijfjarig dochter als slavinnen hebben gekocht en meegenomen naar de stad Fallujah, in het centrum van het land. Vervolgens zou de man zowel de moeder als het kind zwaar hebben mishandeld en uitgehongerd.

In de zomer van 2015 kreeg het dochtertje het zwaar te verduren, omdat ze in haar bed had geplast. De man bond haar vast aan het raam van het huis waarin ze toen verbleven. De temperatuur in Irak schommelde die bewuste dag rond de 50 graden. Het meisje stierf door uitdroging.

"Vrouw medeplichtig"

De mishandeling van moeder en dochter deed de man niet alleen. Hij deed dat samen met zijn Duitse vrouw, Jennifer Wenisch, die sinds vorig jaar in München terechtstaat. Mensenrechtenadvocate Amal Clooney en Nobelprijswinnares en jezidi-activiste Nadia Murad trokken toen naar Duitsland om de slachtoffers te vertegenwoordigen.

Terwijl Wenisch terechtstaat voor de moord op het meisje en het zich aansluiten bij IS, krijgt haar man nu nog een zwaarder dossier te verdedigen, met dus ook de medeplechtigheid aan een genocide tegen de jezidi's.

Bij de IS-aanval tegen de jezidi’s in 2014 kwamen in totaal bijna 1.300 mensen om het leven. Duizenden vrouwen werden toen als slavinnen verkocht. De terreurgroep had ook kinderen van de minderheid opgeleid en ingezet bij de oorlog.

Meest gelezen