Triple Living

Eerste houten wolkenkrabber van het land komt in Antwerpen

In de Antwerpse wijk Nieuw Zuid zal vanaf eind 2022 een houten woontoren gebouwd worden. Het ontwerp is van de Japanse toparchitect Shigeru Ban die over de hele wereld bewonderd wordt voor zijn houten constructies. Het gebruikte hout is energiezuiniger, duurzamer én brandveiliger dan staal.

In het buitenland staan er al houten wolkenkrabbers. De eerste in ons land zal in Antwerpen verrijzen. De Japanse toparchitect Shigeru Ban is wereldberoemd voor zijn houten constructies. Nu zal ook in Antwerpen een woontoren van zijn hand vanaf eind 2022 opgebouwd worden in de wijk Nieuw Zuid. Het gebouw bestaat uit verschillende delen. Het hoogste telt 24 verdiepingen. 

Brand simuleren

Hout is duurzaam en energiezuinig en is veiliger bij brand dan bijvoorbeeld staal. Aan het hout worden brandvertragende producten toegevoegd. Er komt ook een grote brandoefening op voorhand om te testen hoe veilig het allemaal is, zegt Roel Wouters van vastgoedontwikkelaar Triple Living: "We gaan de gevel simuleren op ware grootte in een proefopstelling. Dan gaan we een gerichte brand veroorzaken en bekijken hoe we de verspreiding van de brand kunnen beperken. Zo komen we tot een zeer brandveilig gebouw." 

Omwille van de veiligheid is de kern van het gebouw, met bijvoorbeeld de liften en de trappen, wel in beton.  De bouw zal twee jaar duren. 

Meest gelezen