2020 Anadolu Agency

Gentse moslimgemeenschap vraagt hulp aan stad om afstand te bewaren in buurtwinkels tijdens de ramadan

De ramadan is vandaag gestart en omdat er veel volk in de buurtwinkels wordt verwacht, heeft de moslimgemeenschap in Gent hulp gevraagd aan de stad om de afstandsregels te helpen handhaven. "Vrijwilligers die een opleiding genoten als steward binnen de voetbalwereld zullen een ondersteunende rol hebben in het bewaren van de juiste afstand in de winkels", legt Sven De Gruytere van de vrijwilligersorganisatie uit.

De ramadan is voor moslims een periode van vasten en bezinning. Eten mag niet van dageraad tot zonsondergang, 's avonds en 's nachts kan dat wel tijdens een rijkelijke maaltijd die 'iftar' heet.  Winkels in verschillende buurten worden dan drukker bezocht. En dat is tijdens deze coronacrisis geen evident gegeven. "Onze vrijwilligers gaan ondersteunend helpen, voor de stad Gent en voor de moslimgemeenschap. We gaan flyers uitdelen en mensen informatie geven, en vooral ook antwoorden proberen te bieden als mensen vragen hebben", legt Sven De Gruytere uit.

We gaan proberen mensen antwoorden te geven als ze vragen hebben, en misschien gaan we eens moeten zeggen dat ze verder van elkaar moeten staan
Sven De Gruytere

Geen bewakers, enkel vrijwillige ondersteuning

"We zijn met 12 vrijwilligers in totaal, die verdeeld worden in 3 groepjes van telkens 4 mensen. Die hebben allemaal een opleiding genoten als steward in de voetbalwereld, ondere andere bij KAA Gent. Door de ervaring die ze daar opgedaan hebben, weten ze heel goed hoe ze met een publiek moeten omgaan, en met mensen in het algemeen."

De Gruytere wil benadrukken dat de vrijwilligers geen bewakers zijn: "We gaan enkel helpen en hebben geen gezagsdragende functie. Misschien zullen we af en toe weleens moeten zeggen dat de mensen verder van elkaar moeten staan. Maar hoe we precies gaan ondersteunen in die winkels, zal nog moeten blijken als we het overleg met de stad en de politie hebben gehad."

kasto80

Meest gelezen