Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Hoe zou het nog zijn met de brexitonderhandelingen? Bourgeois: "Bang voor brexitramp bovenop coronaramp"

"Ik vrees voor een brexitramp bovenop een coronaramp." Dat zei Europarlementslid Geert Bourgeois (N-VA) in "De ochtend" op Radio 1. Afgelopen weken waren er gesprekken over de uitstap van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie, maar een akkoord is er nog lang niet en dat kan Vlaanderen duur te staan komen. Ook Europees toponderhandelaar Michel Barnier is niet positief over vorderingen in de onderhandelingen met de Britten.

In deze turbulente coronatijden zouden we het bijna vergeten, maar er wordt nog altijd onderhandeld over de brexit. Het Verenigd Koninkrijk is officieel geen lid meer van de Europese Unie, maar een akkoord over de wereld na de brexit is er nog lang niet en eind dit jaar stappen de Britten definitief uit de EU. 

De gesprekken werden afgelopen maandag hervat, nadat zowel de Britse toponderhandelaar David Frost als zijn Europese tegenhanger Michel Barnier waren getroffen door het coronavirus.

De overgangsperiode, waarin de onderhandelingen kunnen gevoerd worden, loopt dus nog tot het einde van dit jaar. In de komende acht maanden moeten er dus afspraken gemaakt worden tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk over allerlei domeinen. Van de toekomstige handelsrelaties tot afspraken over toerisme en voorwaarden voor Europese burgers die werken in het Verenigd Koninkrijk.

"Ik ben bang voor een brexitramp bovenop een coronaramp", zegt Europarlementslid Geert Bourgeois over de gesprekken. "De onderhandelingen schieten niet goed op.  Een scheiding zonder een akkoord is nog niet van tafel. De Britten gaan bovendien voor deelakkoorden, terwijl de EU voor een allesomvattend akkoord wil gaan. De aanpak, inhoud en vooruitgang baren me zorgen."

Uitstel

Het Verenigd Koninkrijk kan wel nog voor een uitstel gaan, tot 2022. "Alleen de Britten kunnen een uitstel aanvragen, maar dat moet gebeuren voor 1 juli." De Britse regering heeft al laten weten dat het geen uitstel wil vragen en ze dreigen zelfs de onderhandelingstafel te verlaten, als er eind juni geen zicht is op een handelsakkoord.

"Door de coronacrisis gaat onze economie er 8 à 9 procent op achteruit. Stel je voor dat daar nog een brexit zonder akkoord bijkomt. Dan verliezen we nog eens 2,6 procent. Dat zou een ramp bovenop een ramp zijn."

We moeten rekening houden met het ergste scenario

Geert Bourgeois

De coronacrisis maakt onderhandelen ook niet makkelijker. "Hoofdonderhandelaar voor de EU Michel Barnier is ziek geweest, de Britse premier Boris Johnson ook. Alles moet op afstand gebeuren."

"Als er niet snel een akkoord komt, zal premier Sophie Wilmès (MR) onze belangen moeten gaan verdedigen. We focussen nu op corona, maar een brexitdeal zonder akkoord is niet afgewend. Ik hoop nog op een akkoord, maar de standpunten liggen heel ver uit elkaar. We moeten rekening houden met het ergste scenario. Vlaanderen zal heel zwaar getroffen worden. Dit bovenop corona, dat wordt heel moeilijk behapbaar", besluit Bourgeois.

Ook Barnier is pessimistisch

Michel Barnier heeft vandaag ook een persconferentie gegeven over de vorderingen in de brexitonderhandelingen. Hij noemde de onderhandelingen van de voorbije week “teleurstellend”. Volgens Barnier stellen de Britten onmogelijke deadlines, en tegelijkertijd treuzelen ze om belangrijke beslissingen te nemen. Zo zijn er bijvoorbeeld geen vorderingen over belangrijke onderwerpen zoals visserij.

In principe kunnen de Britten een verlenging van de overgangsperiode aanvragen, maar dat wil de regering van premier Boris Johnson niet. De deadline voor die aanvraag is begin juli. Daarvoor zijn er nog twee onderhandelingsrondes.

Beluister hier het volledige gesprek met Geert Bourgeois uit de "De Ochtend" op Radio 1:

BELGA

Meest gelezen