nattanan23 op Pixabay.com

Hagelandse gemeenten willen kadastraal inkomen meer up-to-date maken: "Geen heksenjacht, willen alleen eerlijke belasting"

Vier gemeenten in het Hageland gaan onderzoeken of het kadastraal inkomen van bepaalde huizen nog wel in verhouding staat met het comfort van de woning. Eigenaars van huizen in Zoutleeuw, Geetbets, Kortenaken en Linter die onlangs grote verbouwingen hebben uitgevoerd en dat niet hebben aangegeven, moeten daardoor mogelijk een hogere belasting op hun huis betalen.

In de vier gemeenten staan vrij veel woningen waarvan het kadastraal inkomen (K.I.) lager ligt dan 500 euro. Het zijn die huizen die de gemeentebesturen nu willen laten onderzoeken. "Zo'n laag K.I. is alleen mogelijk voor woningen met een beperkt comfort. Als de huizen in kwestie inderdaad weinig comfort hebben, willen we de eigenaars graag kennis laten maken met verschillende renovatiepremies", vertelt de burgemeester van Kortenaken Stefaan Devos (CD&V). "Maar als die huizen intussen zwaar verbouwd zijn - en dus intussen veel meer comfort hebben - willen we het K.I. actualiseren."

Wat is het kadastraal inkomen?

Het kadastraal inkomen is een belasting die je jaarlijks voor je huis betaalt. Het is een schatting van de maandelijkse huurprijs die je woning in theorie zou opbrengen. Normaal gezien wordt dat bedrag automatisch om de tien jaar herzien, maar sinds 1975 is dat in ons land niet meer gebeurd. Daardoor betalen eigenaars van bestaande woningen in verhouding vaak een K.I. dat veel lager ligt dan nieuwbouwwoningen van dezelfde omvang en met hetzelfde comfort. Het K.I. wordt immers bepaald bij het bouwen van een woning.

"Geen heksenjacht"

De burgemeester van Kortenaken benadrukt dat de actie geen heksenjacht wordt. "Er bestaan veel misvattingen over het kadastraal inkomen. Mensen moeten niet ongerust zijn. Nieuwe zonnepanelen, isolatie, het vervangen van enkel glas en dergelijke zullen er niet voor zorgen dat je een hogere belasting moet betalen. Alleen voor woningen die op een andere manier een meerwaarde hebben gecreeërd willen we de belasting aanpassen", aldus Devos.

Eerlijkere belastingen

"Het is een inning van een eerlijke belasting. Mensen die alle verbouwingen netjes hebben aangegeven, betalen een hogere belasting op hun huis dan ervoor. Jammer genoeg zijn er ook mensen die zonder aangifte een verbouwing hebben gedaan.  Daardoor is hun huis meer waard, dan is het ook logisch dat ze daarop wat meer belastingen betalen." In de praktijk zal een eventuele aanpassing van het kadastraal inkomen niet voor meteen zijn. Het hele proces neemt al snel een paar jaren in beslag.

Meest gelezen