Liveblog - Exitstrategie voor ons land bekendgemaakt: "Lange periode van transitie voor de boeg"

De Nationale Veiligheidsraad heeft vanavond de exitstrategie voor ons land bekendgemaakt. Herbeleef alles in onze liveblog hieronder.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Hieronder vindt u eerst de cijfers (voor alle gebundelde cijfers: klik hier). Daaronder het belangrijkste nieuws dat we steeds bovenaan proberen te houden. Lees daaronder de laatste updates.

Cijfers wereldwijd

Cijfers België

aantal mensen in het ziekenhuis*

onder wie op intensieve zorg

totaal aantal mensen dat het ziekenhuis heeft verlaten

overleden

*aantal ziekenhuisbedden dat gisteren werd ingenomen door patiënten waarbij besmetting met coronavirus is vastgesteld.

Het aantal nieuwe opnames in de afgelopen 24 uur staat los van de totale toename van het aantal ziekenhuisopnames. In het totaal aantal zijn ontslagen en overlijdens al verrekend. Ook zijn de ziekenhuisrapportages niet elke dag hetzelfde.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Callcenter voor opsporen van contacten die besmet persoon heeft gehad

Belangrijk in de afbouwstrategie is het traceren van de menselijke contacten die een besmet persoon heeft gehad. Een positief getest persoon zal gevraagd worden om zijn contacten van de afgelopen twee weken door te geven. Die mensen zullen dan worden gecontacteerd en aan hen zal worden gevraagd om zich te laten testen. Om die mensen te contacteren zal er een callcenter worden opgericht. 

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Fase 3 ten vroegste op 8 juni: geleidelijke opening van restaurants

Ten vroegste op 8 juni zouden de restaurants geleidelijk opnieuw kunnen opengaan. Later zou dat het geval kunnen zijn voor de cafés. En dan nog zal dat onder strikte voorwaarden zijn, bijvoorbeeld over afstand houden. 

De autoriteiten gaan ook onderzoeken of in deze fase kleinschalige evenementen in open lucht mogelijk zouden zijn. Grote evenementen blijven sowieso verboden tot en met 31 augustus. 

Videospeler inladen...

Startdatum onderwijs: 18 mei, mondmaskers verplicht voor leerlingen ouder dan 12 en voor personeel

Op 18 mei gaat het onderwijs in ons land opnieuw deels opstarten. Op 15 mei is een pilootfase al mogelijk. Er zal les worden gegeven in kleinere groepen, met maximum 10 leerlingen per klas.  Wat betreft de mondmaskers of het bedekken van mond en neus met een sjaal: alle leerlingen ouder dan 12 jaar en het onderwijspersoneel moéten de hele dag door een mondneusbedekking dragen. 

Videospeler inladen...

Privébijeenkomsten thuis en naar de kapper mogelijk vanaf 18 mei?

Vanaf 18 mei moet er een volgende fase in de exit uit de coronamaatregelen komen. Maar de Veiligheidsraad benadrukt dat die zaken nog bestudeerd worden.

Het gaat dan bijvoorbeeld over de heropening van de kappers of de mogelijkheid om privébijeenkomsten thuis toe te staan. Ook daguitstappen naar de Kust, de Ardennen of een tweede verblijf zouden dan eventueel mogelijk zijn.

Videospeler inladen...

Winkels vanaf 11 mei open

Vanaf 4 mei blijft telewerk de norm in de industrie en de bedrijven. Stoffenwinkels mogen opnieuw de deuren openen, met respect voor de afstandsregels. Aan mensen wordt ook nog gevraagd om in principe thuis te blijven.

Fysieke activiteit in de buitenlucht mag vanaf 4 mei met maximaal 2 personen, bovenop de mensen die onder hetzelfde dak wonen. Ook andere sportieve activiteiten in de buitenlucht zullen vanaf 4 mei mogen, zonder contact en met fysieke afstand. Het gaat dan bijvoorbeeld over tennis, vissen of atletiek. 

Vanaf 11 mei mogen alle winkels opnieuw open gaan. De precieze voorwaarden zullen komende week worden uitgewerkt. Het gaat dan bijvoorbeeld over de organisatie van het werk en de ontvangst van de klanten, om druktes te vermijden. Contactberoepen, zoals kappers, mogen nog niet open op 11 mei.

Let wel: premier Sophie Wimès benadrukt dat een en ander nog kan veranderen als de gezondheidstoestand negatief zou evolueren.

Videospeler inladen...

Mondneusbedekking vanaf 4 mei verplicht op openbaar vervoer

Vanaf 4 mei zal het verplicht zijn om op het openbaar vervoer mondneusbedekking te gebruiken. Dat geldt voor alle reizigers vanaf 12 jaar. Mondneusbedekking, dan denkwen we aan een mondmasker. Maar ook alternatieven zoals een sjaal of bandana zijn toegelaten om de neus en mond af te dekken. De verplichting geldt bij het betreden van het station of de halte. 

De federale overheid zal aan elke burger één stoffen mondmasker geven. De overheid zal ook per persoon 2 filters verdelen om te integreren in de mondmaskers die mensen al hebben. 

Ook op de werkvloer zullen maskers moeten, wanneer de fysieke afstand niet kan gerespecteerd worden. In de openbare ruimte wordt een masker aanbevolen, vooral wanneer de fysieke afstand niet kan worden gerespecteerd.

Videospeler inladen...
Een mondmasker, dat is zoals ondergoed. Dat moet je elke dag wassen
Professor Erika Vlieghe, voorzitter van de expertengroep exitstrategie

Vlaams minister-president Jambon (N-VA): "Amalgaam van maatregelen om mensen zo veilig mogelijk hun leven te laten doorbrengen"

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) gaf in "Het Journaal" meer uitleg na de persconferentie van de Nationale Veiligheidsraad over de coronamaatregelen.

Videospeler inladen...

FOTO: Zo werd de journaalstudio ontsmet tussen het "Extra Journaal" en "Het Journaal Laat"

Meest gelezen