BELGA

Liveblog - Wereldwijd meer dan 200.000 doden geteld, Spanjaarden mogen over een week kort uit hun kot

De Nationale Veiligheidsraad heeft gisterenavond laat in een uitgebreide persconferentie uit de doeken gedaan hoe ons land voorzichtig de coronamaatregelen zal verlaten en daar komen gemengde reacties op. Vlaams minister-president Jan Jambon roept de Vlamingen op te "volharden om daarna weer volop van het leven te kunnen genieten". Ook vandaag volgen we al het nieuws op de voet in deze liveblog. 

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Hieronder vindt u eerst de cijfers (voor alle gebundelde cijfers: klik hier). Daaronder het belangrijkste nieuws dat we steeds bovenaan proberen te houden. Lees daaronder de laatste updates.

Cijfers wereldwijd

Cijfers België

aantal mensen in het ziekenhuis*

onder wie op intensieve zorg

totaal aantal mensen dat het ziekenhuis heeft verlaten

overleden

*aantal ziekenhuisbedden dat gisteren werd ingenomen door patiënten waarbij besmetting met coronavirus is vastgesteld.

Het aantal nieuwe opnames in de afgelopen 24 uur staat los van de totale toename van het aantal ziekenhuisopnames. In het totaal aantal zijn ontslagen en overlijdens al verrekend. Ook zijn de ziekenhuisrapportages niet elke dag hetzelfde.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Wereldwijd meer dan 200.000 doden geteld

Sinds het begin van de coronacrisis zijn wereldwijd meer dan 200.000 mensen aan het virus overleden. Dat meldt de Amerikaanse Johns Hopkins-universiteit die de cijfers van alle landen bijhoudt. Uit de tellingen blijkt ook dat officieel meer dan 2,8 miljoen mensen met het virus besmet zijn.

De cijfers van Johns Hopkins liggen doorgaans hoger dan die van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en worden vaak naar beneden herzien. De WHO meldde eerder vandaag 2,7 miljoen besmette personen en 187.000 doden. De meeste doden vielen tot nu toe in de Verenigde Staten (52.700).

VRT NWS is in Nederland en Duitsland om met eigen ogen na te gaan hoe onze buurlanden met de coronacrisis omgaan en welke maatregelen zij nemen of versoepelen. We hebben onze ploegen uitgestuurd na overleg met experten en de bevoegde diensten van de FOD Binnenlandse Zaken. Omdat hun job een essentieel beroep is, mogen onze journalisten deze reis maken. Uiteraard respecteren ze alle veiligheidsmaatregelen die ter plekke gelden.

Bekijk hieronder de reportages van onze ploeg: 

Politie sluit café in Willebroek

In Willebroek, in de provincie Antwerpen, heeft de burgemeester een café laten sluiten. Het café was gisteren open en er waren vier klanten aanwezig. Die kregen allemaal een boete van 250 euro, de uitbater zelf riskeert een boete tot 4.000 euro. 

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zijn alle horecazaken nog minstens tot 8 juni gesloten. Ook op andere plaatsen in Vlaanderen moest de politie al verschillende keren boetes uitdelen in cafés waar toch nog mensen samenzaten. 

"Rond de 10.000 afgenomen tests per dag in België"

Sinds midden vorige week schommelt het aantal afgenomen COVID-19-tests in België rond de 10.000 per dag. Donderdag werden zelfs 11.934 gevalideerde testresultaten genoteerd op één dag. Dat laat bevoegd minister Philippe De Backer weten. De capaciteit wordt intussen verder opgevoerd naar meer dan 25.000 tests per dag.

Er zijn meer dan 110.000 volledige testkits uitgestuurd naar de zorginstellingen. Daarvan zijn meer dan 90.000 tests afgenomen en geregistreerd. Meer dan 65.000 daarvan hebben een gevalideerd resultaat. Het resultaat van de tests in de zorginstellingen: 89,8% test negatief en 9,9% positief. "Er blijkt een duidelijk dalende trend van het aantal positieve gevallen in de geteste centra over de afgelopen dagen", luidt het.

De voorbije dagen zijn er ook bijna 24 miljoen chirurgische maskers geleverd. Dat brengt het totaal aantal geleverde op meer dan 53 miljoen. Er zijn meer dan 20 miljoen chirurgische maskers verdeeld op het terrein.

TreinTramBus: "Scholen moeten met elkaar afspraken maken over beginuur"

Reizigersorganisatie TreinTramBus wil dat scholen met elkaar afspreken om het beginuur van lessen zo veel mogelijk te spreiden. Vanaf 18 mei mogen de scholen weer open, en als alle leerlingen op het zelfde uur op school moeten zijn vreest TreinTramBus dat het bijzonder druk zal worden op het openbaar vervoer. Daarom vraagt Stefan Stynen van TreinTramBus zich af of scholen dat probleem zelf kunnen tegengaan.

Hij vraagt zich ook af of iedereen die opnieuw het openbaar vervoer wil gebruiken tegen 4 mei al een mondmasker zal hebben. "Dat is de eerste uitdaging, want dat is al behoorlijk snel." 

Er kunnen ook niet in een handomdraai extra bussen en treinen ingezet worden. Stynen vreest dat bijvoorbeeld de buslijnen naar de scholen een probleem kunnen vormen, zeker als in september het onderwijs weer volledig zou opstarten en er dan nog altijd een coronarisico bestaat.

Stynen stelt zich ook vragen bij de oproep van de regering om zoveel mogelijk eigen vervoer te gebruiken. "Te voet of met de fiets is dat geen probleem, maar ik denk niet dat de auto een oplossing is. Als we uiteindelijk weer volop economisch actief zullen zijn, dreigt een nieuwe lockdown op de weg, met ergere files dan voordien door mensen die voordien het openbaar vervoer namen", zegt hij.

Ook de drukke metrolijnen in Brussel kunnen een probleem zijn, denkt de TreinTramBus-voorzitter. "Zijn mondmaskers wel een oplossing op die overvolle metro's?", vraagt hij zich af.

Als we het de komende drie weken goed doen, dan kunnen we vanaf 18 mei toelaten om meer contact te hebben, dan kunnen we elkaar ontmoeten.
Alexander De Croo, vicepremier
We maken deze keer geen onderscheid: alle winkels kunnen open. Maar – en dat wil ik benadrukken- we gaan heel strikt bekijken hoe we dat veilig kunnen doen, zowel voor de medewerkers als voor de klanten.

Bekijk het volledige gesprek met vicepremier Alexander De Croo:

Videospeler inladen...

Meest gelezen