Bereken je tuinscore met "Mijn tuinlab": "Er ligt een enorm potentieel in onze achtertuinen"

Hoe scoort jouw tuin op het vlak van natuurdiensten en natuurvoordelen? Welke vogels of vlinders kan je in de buurt waarnemen? En wat zou je eventueel kunnen doen om bijvoorbeeld meer vlinders aan te trekken, of de tuin te verbeteren? Je kan het nu te weten komen via een nieuwe online toepassing, mijntuinlab.be. 

Privétuinen nemen maar liefst 9 procent van de oppervlakte van Vlaanderen in, en hebben dus heel wat potentieel voor de natuur: daarom lanceren Natuurpunt, het Kenniscentrum tuin+ van de Erasmushogeschool Brussel en KU Leuven samen het online platform Mijn Tuinlab.  

Kort samengevat is de bedoeling tweevoudig, vertelt Wouter Vanreusel van Natuurpunt aan onze redactie: "Enerzijds zitten we nu met een kennishiaat, er zijn heel veel tuinen in Vlaanderen en die zitten verborgen, we weten daar zo goed als niks over. Dat potentieel willen we met wat hulp van de tuineigenaars onderzoeken."

"En ten tweede hopen we, met de drie partners, dat we mensen ertoe kunnen aanzetten te gaan nadenken over hun tuin, om die beter te maken. Als tuinen gevarieerder en diverser worden, kan dat een bonus betekenen voor pakweg luchtzuivering of koolstofopslag."

Paul Verschueren van tuin+ vult aan: "9 procent bestaat uit privétuinen, terwijl bossen 11 procent innemen en natuurgebieden 3 procent. Er ligt dus een enorm potentieel in onze achtertuinen. Mensen voelen zich vaak machteloos als het gaat over klimaatverandering of biodiversiteit, maar als je een tuin hebt, kan je al een verschil maken." 

Mensen voelen zich vaak machteloos als het gaat over biodiversiteit of klimaatverandering, maar als je een tuin hebt, kan je al een verschil maken

Deelnemen is eenvoudig. Je gaat naar de website mijntuinlab.be en logt daar in. Daarna vul je een eenvoudige vragenlijst in over je huidige tuin, waarna je een score krijgt. Die score is opgemaakt uit 7 verschillende onderdelen, zoals bestuiving, waterbuffering, voedselproductie, temperatuurregulatie, luchtkwaliteit, biodiversiteit en opslag van CO₂.

Elk van deze punten heeft uiteraard zijn functie voor de natuur en het klimaat, maar ook voor onszelf: denk maar aan verkoeling in warme zomers, of meer vogels of vlinders in de tuin. 

Cliché doorprikt: een strakke tuin kan perfect

Tegelijk kom je te weten welke vogels en vlinders er in je buurt vaak worden waargenomen, van houtduif over atalanta's tot pimpelmezen of spechten. 

En er is meer: je ontvangt een hele resem tips om je tuin nog verbeteren: "Het zijn tips op maat, die passen voor jouw tuin", zegt Vanreusel. En hij doorprikt meteen een cliché: "Je hoeft zeker geen grote werken te doen, of je tuin laten verwilderen. Een tuin kan ook strak zijn en dienstbaar voor de natuur. Kleine ingrepen kunnen al impact hebben: kies bijvoorbeeld voor een waterdoorlatende verharding, zo kan de regen beter in de grond dringen, wat goed is voor het grondwaterpeil, tegen wateroverlast, en voor meer verkoeling in hete zomers."  (lees door onder de quote en de foto)

Je hoeft je tuin niet te laten verwilderen. Een strakke tuin kan ook dienstbaar zijn voor de natuur

Wouter Vanreusel, Natuurpunt

Onderzoekers willen onze tuinen beter begrijpen

Het gaat zeker niet alleen over biodiversiteit: onderzoekers willen beter leren begrijpen welke natuurvoordelen onze tuinen bieden. En met die gegevens willen ze aan de slag. "Je kan een laagdrempelig onderzoek doen naar natuurvoordelen, en vervolgens nadenken over ingrepen die nodig zijn om je tuin klimaatproof te maken en een hogere score te halen", zegt An Steegen van KU Leuven daarover. 

Dit is een laagdrempelig onderzoek naar natuurvoordelen, die we dan in de praktijk kunnen omzetten

An Steegen, KU Leuven

Het platform is ook geen statisch gegeven, benadrukt Wouter Vanreusel: naargelang de gegevens worden aangevuld, zullen die ook gedeeld worden. "Je zal je eigen tuinscore kunnen vergelijken met de statistisch gemiddelde Vlaamse of Brusselse tuin. De gegevens over vlinders van Natuurpunt zullen naast de informatie over tuinen van KU Leuven worden gelegd." Zo kan je b.v. te weten komen hoeveel vlinders je hebt in verhouding tot jouw gemeente.

"We willen groeien", zegt Vanreusel over de langere termijn. "En het gaat hard: op een halve dag hebben al een 1.600 tal registraties." 

Radio- en tv-maker Sven Speybrouck is een van de gezichten van het platform: "Ik heb lang gedacht dat ik geen vlinders in mijn tuin had door pesticiden en zo. Tot ik ontdekte dat ik de verkeerde planten in de tuin had staan. Ik heb maar een tuinscore van 44, maar ga er dringend iets aan doen." Wie iets doet, zal beloond worden: als je aanpassingen registreert, zal je score herberekend worden. 

Ik heb een tuinscore van 44, maar ga er dringend iets aan doen

Sven Speybrouck

Beluister hier een gesprek met Wouter Vanreusel in "De wereld vandaag": 

Meest gelezen