hdw

Moslims met wielerclub gaan ramadanmaaltijden rondbrengen bij mensen in armoede

In Mechelen zullen enkele moslims die in een wielerclub zitten, voedselpakketten gaan rondbrengen met de fiets bij minderbedeelde gezinnen. Gisterenavond is de ramadan begonnen, de vastenmaand voor moslims. Gewoonlijk komen gezinnen en vrienden bij mekaar om na zonsondergang samen te eten en zijn er ook gezamelijke maaltijden voor minderbedeelden. Maar dat kan nu niet door de coronamaatregelen. 

"We hebben enkele jaren geleden een wielerploegje opgericht om mee te doen aan de 1000 kilometer tegen kanker", vertelt Ahmed Chouyouhi in De Ochtend op Radio 1. "Maar die is dit jaar ook afgelast." Daarom wilden ze zich op een andere manier inzetten voor anderen. "Ramadan is toch de maand dat er ook wordt gevraagd om extra aandacht te hebben voor mensen die het moeilijker hebben zoals bijvoorbeeld minderbedeelden."

Ramadan is de maand waarin we extra aandacht moeten schenken aan mensen die het moeilijker hebben.

Ahmed Chouyouhi

Door de coronamaatregelen kunnen families en vrienden nu niet bijeenkomen om samen de vasten te breken na zonsondergang en samen te eten. Verenigingen en moskeeën mogen ook geen gezamenlijke maaltijden organiseren voor mensen in armoede. Ahmed Chouyouhi gaat daarom nu elke zondag met zijn wielervrienden voedselpakketten rondbrengen, waar het kan met de fiets. Ze doen dat in samenwerking met vzw De Lage Drempel en de voedselbanken. 

Meisjeswerking maakt koekjes

"We gaan zelf gerechten maken die typisch zijn voor de ramadan", vertelt Chouyouhi. "We krijgen ook hulp van de meisjeswerking van jeugdhuis ROJM. Die gaan koekjes en desserts maken. Daarnaast krijgen we ook schenkingen van lokale handelaars en er zijn ook mensen die geld doneren." Ze horen ook dat meer en meer mensen het moeilijk hebben: "Veel mensen zijn economisch werkloos en vallen terug op een uitkering. We hebben onlangs ook geld ingezameld voor iemand die zijn huur niet meer kon betalen."

Meest gelezen