Nederlandse ondernemers kloppen aan bij Limburgse OCMW’s

In Lanaken hebben nu al 30 Nederlandse ondernemers die in de gemeente wonen, aangeklopt bij het OCMW. Het gaat om ondernemers die over de grens een zaak hebben. 

Zelfstandigen in Nederland die hun zaak moesten sluiten omwille van de coronamaatregelen, moeten steun vragen in de gemeente waar ze wonen. Maar als die in België wonen, hebben ze een probleem. Hier krijgen ondernemers alleen steun van de overheid als ze bij ons sociale bijdragen betalen. Dus blijven ze nu in de kou staan. Burgemeester Marino Keulen (Open VLD): “Dat is toch wel iets uit de oude doos. Dit gaat om mensen die in Lanaken wonen maar die een bedrijf hebben in Nederland. Die krijgen daar geen enkele steun en worden doorgestuurd naar het Belgische OCMW. Maar ze komen niet in aanmerking voor een leefloon, want ze hebben een huis en andere bezittingen. Alleen hebben ze een zaak die niet draait omwille van het coronavirus.”

Grensgemeenten

In België wonen 2.192  mensen die in Nederland een zaak hebben, van wie alleen al 102 in Lanaken. Ook in de andere grensgemeenten, zoals Maasmechelen, Riemst, Voeren, Dilsen-Stokkem en Maaseik, hebben al tientallen Nederlanders aangeklopt bij het OCMW. 

Meest gelezen