Kampenhout spoort NMBS aan om “Primus-express” weer te activeren

De Kampenhoutse gemeenteraad spoort de NMBS aan om een rechtstreekse treinverbinding tussen Haacht met Brussel opnieuw te activeren. Het voorstel komt van de lokale N-VA, maar ook elders klinkt de vraag om de zogenaamde “Primus-express” weer te laten rijden. 

In de regio Haacht is er al jaren de vraag om de rechtstreekse treinverbinding tussen het station van Haacht en de hoofdstations van de zone Brussel tijdens de piekuren opnieuw in te stellen. De “Primus-express” bestond tot in 2014, maar werd toen afgeschaft. Nochtans is het station van Haacht met zo’n 700 dagelijkse pendelaars een druk bezocht station. Oppositiepartij N-VA zette daarom de vraag als agendapunt op de gemeenteraad van Kampenhout, de gemeenteraad gaat unaniem akkoord met het voorstel en stuurt een brief naar de NMBS. 

De expresstrein zou ook de filedruk op de Haachtsesteenweg wegnemen

Marleen Van de Wiele, gemeenteraadslid

“Ook voor de inwoners van Kampenhout is de terugkeer van de expresstrein belangrijk”, zegt Gemeenteraadslid Marleen Van de Wiele (N-VA). “Wie momenteel van Haacht naar Brussel pendelt, moet noodgedwongen ofwel eerst naar Leuven of naar Mechelen om dan over te stappen naar Brussel, wat een veel langere reistijd impliceert. Onze regio is door het ontbreken van de trein nog filegevoeliger geworden, de trein zou heel wat druk van de Haachtsesteenweg wegnemen. Niemand kan ontkennen dat deze hoofdbaan momenteel overbelast is.” 

Door de goedkeuring op de gemeenteraad richt het bestuur nu een schrijven aan de NMBS en aan federaal minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD). Die liet eerder al weten dat de verbinding op korte termijn niet kon worden gerealiseerd, maar wel wordt bekeken binnen het kader van het vervoersplan 2023-2026 van de NMBS.

Haacht volgende stap?

Door de coronacrisis werd het punt op de Haachtse gemeenteraad nog niet geagendeerd, zegt initiatiefnemer Frank Vannetelbosch (N-VA Haacht): “De trein is nodig, in sommige gevallen spoor je van Haacht naar Brussel-Noord in slechts 17 minuten. Tijdens de piekuren ’s morgens tussen 5 en 10 uur vertrekken drie treinen naar Mechelen. Tot 2014 was een van de drie een rechtstreekse naar Brussel, die willen we terug”, concludeert hij. Zijn voorstel kan ook rekenen op de steun van de N-VA-afdelingen in Boortmeerbeek, Keerbergen en Tremelo.

Meest gelezen