In Kortrijk kan je boeken reserveren en op een afgesproken uur oppikken.

Opvallend veel boeken uitgeleend bij West-Vlaamse bibliotheken

Heel wat bibliotheken in de provincie West-Vlaanderen hebben minder in de rekken liggen dan anders. Er is veel uitgeleend. In Roeselare bijvoorbeeld zijn op dit ogenblik 40.000 boeken in omloop, in Brugge zelfs 100.000. Dat is 20 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Er liggen meer bibliotheekboeken bij de mensen thuis dan anders. Dat komt deels omdat zij langer mogen uitlenen tijdens de coronacrisis. Sommige bibliotheken raden hun bezoekers zelfs af om boeken nu terug te brengen, of staan het niet eens toe. Maar het lijkt er ook op dat er meer gelezen wordt.

In de bibliotheek van Kortrijk kan je boeken reserveren en je pakket op een afgesproken uur oppikken. Ze zetten tot 5 pakketten per uur klaar. Maar omdat de vraag zo groot is, willen ze dat vanaf volgende week verdubbelen. "Momenteel zijn we al volgeboekt tot maandag", vertelt Annelien Vanhessche van de bibliotheek van Kortrijk. "We hebben de voorbije weken al zo'n 500 pakketten afgeleverd. Maar de vraag is zo groot dat we nu beslist hebben om vanaf volgende week tot 10 pakketten per uur klaar te zetten. De mensen vragen vooral om boeken, de dvd's en cd's zijn minder gevraagd."   

De vaste bezoekers van de bibliotheek zijn alvast blij dat ze ondanks de crisis toch nog boeken kunnen ophalen. "Toen de maatregelen werden aangekondigd, was het eerste wat ik dacht: oei, ik zal geen lectuur meer hebben", vertelt een bezoekster. "De meeste boekenwinkels leveren wel thuis, maar ik koop zelden boeken aan omdat ik ze toch maar één keer lees. Dus ik ben zeer blij met initiatieven zoals hier in Kortijk."

Meest gelezen